JAVNI POZIV

ASA Finance emisijom obveznica želi 30 miliona KM za nove investicije

22.05.2024. 09:20 / Izvor: Akta.ba
ASA FINANCE

ASA Finance najavljuje emisiju dugoročnih obveznica putem Sarajevske berze vrijednosnih papira.

ASA Finance, članica ASA Grupacije, specijalizovana za finansijsko i investicijsko savjetovanje, najavljuje emisiju dugoročnih obveznica putem Sarajevske berze vrijednosnih papira.

Skupština Emitenta je usvojila Odluku o emisiji obveznica javnom ponudom putem SASE u ukupnom obimu od 30.000 dugoročnih obveznica nominalne vrijednosti na dan dospijeća od 1.000 KM za jednu obveznicu, ukupne vrijednosti emisije od 30.000.000 KM.

Emisija će se smatrati uspješnom ukoliko se u predviđenom roku upiše i uplati najmanje 60% ukupnog broja ponuđenih obveznica, navedeno je u javnom pozivu.

Period upisa obveznica je od 1. do 30. juna ove godine, a u sistemu Sarajevske berze od 3. do 28. juna 2024. (od 9,30 do 13,25 sati). Upis i uplatu obveznica investitori mogu izvršiti izdavanjem kupovnog naloga putem profesionalnog posrednika tj. brokera.

Upis obveznica počinje 1. juna 2024. i traje do 30. juna 2024. godine. Obveznice se emituju uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 5%, a glavnica će se isplatiti jednokratno na dan dospijeća za pet godina dok će isplata kamate biti kvartalna, počevši od dana donošenja Rješenja o uspješnosti emisije od strane Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Kao nosilac razvoja finansijske divizije ASA Grupacije, ASA Finance posjeduje dionice i udjele u bankama, osiguravajućim društvima, fondovima i drugim ulaganjima u BiH, Evropi i svijetu. Ova kompanija većinski je vlasnik ASA Banke i ASA CENTRAL OSIGURANJA.

"Emisijom obveznica napravili smo iskorak u našem poslovanju, nudeći nove modele ulaganja i razvoja projekata iz oblasti zdravstvenog sektora i obnovljive energije, što smatramo ključnim za dugoročni uspjeh i pozitivan uticaj na društvo i okoliš. Kao dio globalne kompanije sa prisustvom širom svijeta, prepoznajemo i primjenjujemo održive trendove poslovanja kreirajući povoljan ambijent za nove investicije u BiH. Od osnivanja do danas, sva ostvarena dobit reinvestirana je u dalji rast i unapređenje poslovanja i zahvaljujući tome, ASA Grupacija je danas pokretačka snaga bh. društva”, ističu iz ASA Finance.

Ukupan registrovani osnovni kapital Društva je 28,5 miliona KM i sastoji se od 286.000 dionica pojedinačne nominalne vrijednosti od 100 KM. Dionice su registrovane na Sarajevskoj berzi sa simbolom ASFSR.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital