Na što moraju biti oprezni investitori u Triglav osiguranju

10.05.2013. 09:56 / Izvor: Business.hr
Na što moraju biti oprezni investitori u Triglav osiguranju

Sve intenzivnije su glasine o mogućoj zamjeni upravnog odbora Triglav osiguranja. Što bi to značilo za dioničare?

Triglav osiguranje

Zbog brojnih afera povezanih sa predsjednikom uprave Triglava Matjaža Rakovca sve se više špekulira oko promjene na čelu najveće osiguravajuće kuće u Sloveniji.

Da li će nadzorni odbor zamijeniti predsjednika, ili će možda vlasnici smijeniti nadzorni odbor?

„Ukoliko do promjene na čelu dođe, dati ću izjavu. Do tada ne želim ništa komentirati“,  šturo odgovara predsjednik nadzornog odbora Triglava Mihael Perman. Neslužbene informacije koje kruže sugeriraju, da je problem u tome što nadzornici još nemaju „rezervu“ za Rakovca.

Na Rakovca lete brojne pritužbe. Dioničari su zabrinuti zbog smanjivanja opsega uplaćenih polica. Taj je predprošle godine iznosio 989 milijuna eura, a prošle 53 milijuna manje.

Također kruže neslužbene informacije, da je Agencija za tržište vrijednosnih papira protiv Rakovca uložila kaznenu optužbu zbog sumnje počinjavanja krivičnog dijela.

Predsjednik uprave Triglava je naime nedavno za Jutarnji list dao intervju, u kojem je izjavio, da će predložiti isplatu dividende u visini jedan euro bruto po dionici.

Problem je u tome, što je sa izjavom za medije došlo do nejednakomjerne obaviještenosti aktera na tržištu. Triglav također ima probleme na Balkanu, a još uvijek nije došlo do planirane dokapitalizacije u visini 25 milijuna eura sa strane međunarodne financijske korporacije IFC.

Vrijednost dionice Triglava na ljubljanskoj burzi je doduše u zadnje vrijeme vrijeme uglavnom rasla, ali to je uglavnom bilo povezano sa špekulacijama u vezi prodaje Triglava i preuzimanja od strane inozemnog investitora.

Zadnjih dana je iz informacija, koje stižu iz slovenske vlade moguće razabrati, da je ipak vjerojatnija prodaja NKBM nego Triglava. Informacija se odmah odrazila na vrijednosti dionice Triglava, koja se smanjila za 7,93 posto na vrijednost od 19 eura.

Ta vrijednost je dosta niža od 26 eura, na koliko ciljnu vrijednost Triglava imaju postavljeni investicijski fondovi, kao što je Alta Invest.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital