Prodaja TDR-a: Posljedice će se osjetiti od Agrokora do Triglava

06.06.2015. 10:50 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Prodaja TDR-a: Posljedice će se osjetiti od Agrokora do Triglava

Poslovni analitičari ne vjeruju da BAT ima interesa u maloprodaji i distribuciji, već da će najvjerojatnije za taj dio portfelja tražiti strateške partnere, moguće i u regiji.

Prvog dana nakon što je poslovnom scenom odjeknula vijest da rovinjski TDR preuzima British American Tobacco vrijednost dionice Tiska (koja je bila u opadanju) porasla je za 20 posto. U priopćenju koje je Adris poslao medijima navedeno je da kupoprodajni ugovor s BAT-om podrazumijeva preuzimanje duhanskog i maloprodajnog biznisa: TDR, Istragrafiku, Hrvatske duhane te maloprodajne lance iNovine i Opresu, ali se Tisak nije spominjao.

No transakcija, kako kažu u Adrisu, podrazumijeva preuzimanje i 25,86 posto Adrisovih dionica u Tisku. Drugim riječima, većinskom vlasniku Tiska, Agrokoru, BAT istodobno postaje partner u Tisku i konkurencija u maloprodaji s iNovinama.

Poslovni analitičari ne vjeruju da BAT ima interesa u maloprodaji i distribuciji, već da će najvjerojatnije za taj dio portfelja tražiti strateške partnere, moguće i u regiji. Komentirali su i visinu transakcije u vrijednosti od 505 milijuna eura za koju misle da je realna, no da je Adris možda mogao 'iskamčiti' i više zbog tvornice cigareta u Iranu.

TDR je bogata tvrtka, ima dosta imovine, pozicionirala se u izvozu, no već joj dulje trendovi u duhanskom biznisu ne idu na ruku. Dobit kontinuirano pada, u četiri godine s 375 na 149 milijuna kuna. Liberalizacijom tržišta ušla je i konkurencija, koju je godinama uspješno svladavala, a općenito duhansko tržište ne čeka svijetla budućnost jer trošarine na duhan mogu biti samo sve veće, a broj potrošača se zbog velikih nepušačkih kampanja smanjuje.

Mnogi će se detalji, kao i posljedice ove velike poslovne transakcije u Hrvatskoj, tek vidjeti s vremenom, no otvorila su se pitanja na koja mnogi željno iščekuju odgovore.

U ugovoru piše da je BAT obvezan zadržati proizvodnju i radnike pet godina te osigurati 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice, pa se mnogi pitaju hoće li se tih 50 milijuna aktivirati i hoće li BAT zatvoriti proizvodnju u Hrvatskoj. Hrvatski duhani koji okupljaju kooperante TDR-a također su navodno u strahu jer predviđaju da će se BAT riješiti dosadašnjih dobavljača, proizvođača kojih BAT u svijetu ima više od 100 tisuća. Bit će sigurno zanimljivo i promatrati što će Adris, na čelu s Antom Vlahovićem, sada bogatiji za pola milijarde eura, s tim novcem dalje napraviti. Analitičari u šali kažu da se Slovenci već tresu od straha bez kojeg će bisera ovaj put ostati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital