Nema povreda zakona

Vrhovni sud odbio zahtjev za zaštitu zakonitosti u slučaju Agrokor

12.01.2024. 16:01 / Izvor: Fena
agrokor

O osnovanosti optužnice od 459 stranica, optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021. godine.

Hrvatski Vrhovni sud odbio je zahtjev za zaštitu zakonitosti kojeg je pred najvišim sudom podigla glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek protiv odluka dvaju sudova u slučaju "veliki Agrokor", u kojem je vještačenje poljske podružnice KPMG-a proglašeno nezakonitim.

Najviši sud je precizirao kako je utvrdio da nisu počinjene povrede zakona koje je u zahtjevu za zaštitu zakonitosti istaknulo Državno odvjetništvo (DORH) te da je raščlamba nižestupanjskih sudova pravilna.

DORH je ranije izvijestio kako je riječ o odlukama zagrebačkog Županijskog suda i Visokog kaznenog suda (VKS) te da su pravomoćnim rješenjem iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvojeni izvješće neovisnog stručnjaka KPMG Poljska na engleskom jeziku, izvještaj neovisnog stručnjaka KPMG Poljska na hrvatskom jeziku te dopuna izvješća KPMG Poljska na engleskom i hrvatskom jeziku.

U tužiteljstvu su naveli da je zahtjev za zaštitu zakonitosti podignut zbog povreda odredaba Zakona o kaznenom postupku (ZKP).

DORH je precizirao da se pravomoćna sudska odluka pobija iz razloga jer, "za razliku od odredbe stavka ZKP-a koja izričito propisuje kada se nalaz i mišljenje vještaka ne može upotrijebiti kao dokaz u postupku, u drugom stavku istog članka nije propisano da se zbog taksativno propisanih okolnosti iz koje postoje razlozi za izuzeće na takvom vještačenju ne može temeljiti sudska odluka".

Pritom je tužiteljstvo navodilo da je u konkretnom slučaju vještačenje povjereno pravnoj osobi, a ona je odredila stručnjaka Ismeta Kamala da obavi vještačenje, dok djelatnici pravne osobe nisu vještaci, već su samo pomagali u vještačenju, "a ni oni nikad nisu bili zaposlenici Agrokora niti su ikada bili u takvom poslovnom ili radnom odnosu koji bi se mogao podvesti pod odredbu ZKP-a".

Zbog propasti skupog vještačenja raspravljao i saborski Odbor za pravosuđe

Visoki kazneni sud (VKS) potvrdio je u studenome odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je krajem marta odlučilo da je finansijsko vještačenje Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju "veliki Agrokor" nezakonit dokaz.

Obrana Ivice Todorića od početka je upozoravala da to vještačenje ne predstavlja valjan dokaz s obzirom da je tvrtka KPMG u sukobu interesa jer je iste poslove istodobno obavljala i za Državno odvjetništvo (DORH) i za izvanrednu upravu Agrokora.

Riječ je o najskupljem vještačenju u povijesti hrvatskog pravosuđa, a izrada je stajala 1,3 milijuna eura i trajala više od godinu dana.

Zbog propasti vještačenja krajem novembra prošle godine sastao se saborski Odbor za pravosuđe na kojem je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek kazala da je zadužila zamjenika koji će analizirati propast vještačenja i tko je odgovoran za to.

Hrvoj Šipek je tom prilikom kazala da bi analiza trebala biti gotova za mjesec do dva, no još uvijek nije objavljena.

Bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna.

Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 miliona kuna, a ostatak od oko 320 miliona kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica, optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021., prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti