Aluminij prodaje udio u FE-AL-u

17.06.2013. 07:59 / Izvor: Dnevni list
Aluminij prodaje udio u FE-AL-u

Mostarski Aluminij objavio je javni poziv za prodaju svog udjela u poduzeću FE-AL d.o.o. Mostar te će na taj način izići iz suvlasništva u ovom gospodarskom društvu.

Mostarski Aluminij objavio je javni poziv za prodaju svog udjela u poduzeću FE-AL d.o.o. Mostar te će na taj način izići iz suvlasništva u ovom gospodarskom društvu. Kako nam je kazao Darko Juka, predstojnik Ureda za odnose s javnošću Aluminija, njihov udio u FE-AL-u iznosi oko devet posto te je startna cijena 1,738.232 maraka.

"Naš udio u FE-AL-u, kao i startna cijena određeni su stručnim vještačenjem Nenada Krčuma, ovlaštenog sudskog vještaka. Kako smo objavili u javnom pozivu, svi zainteresirani mogu se javiti u roku 15 dana. Nakon toga slijedi nadmetanje i postizanje najbolje cijene. Sukladno zakonskim odredbama o pravu prvootkupa, najprije ćemo tu cijenu ponuditi FE-AL-u, a ukoliko oni to ne prihvate, tražit ćemo drugog kupca", pojasnio nam je Juka.

Prihodovna strana

Isto tako, u intervjuu koji je dao službenom časopisu Aluminija, direktor ovog Društva Ivo Bradvica kazao je kako su razlozi prodaje udjela u FE-AL dvojaki.

"Prvo, Aluminij od te zajedničke tvornice, tijekom svih ovih godina, nikada nije imao nikakvu korist s prihodovne strane. Drugo, prvi ljudi nekolicine naših drugih poslovnih partnera isticali su nam, u više navrata, kako favoriziramo širokobriješki FE-AL i jedino s njima, u mnoštvu otkupljivača, imamo zajedničku tvornicu, a od nje svejedno ne baštinimo konkretnu korist", istaknuo je Bradvica. Nadalje, napominje da su shvatili kako se uistinu mogao steći takav dojam pa je na Nadzornom odboru Aluminija i donijeta odluka o izlasku ovog poduzeća iz suvlasništva u mostarskoj tvornici FE-AL.

"Naše ulaganje u taj projekt bilo je zemljište na kojem je tvornica izgrađena i slijedi nam stručna procjena vrijednosti našeg udjela", kazao je, između ostalog, Bradvica.

Gašenje proizvodnje

Uz ovo, podsjećanja radi, napomenimo kako se mostarski gigant nalazi u izuzetno teškoj situaciji te su za 17. lipnja najavili potpuno gašenje proizvodnje. Naime, čelnici Aluminija jednoglasni su u ocjenama oko nemogućnosti poslovanja pod sadašnjim uvjetima visokih cijena struje i niske cijene aluminija. Nakon objave te odluke, pozitivni signali dolaze sa svih strana, vode se intenzivni pregovori, ali još uvijek ništa od toga nije konkretizirano. Inače, samo u Aluminiju zaposleno je oko 900 ljudi, a u poduzećima koja su naslonjena na njega još nekoliko tisuća radnika. Uz to, Aluminij isporučuje sirovinu za više poduzeća u Hrvatskoj koja su izravno naslonjena na njega među kojima TLM, dijelom i Aluflexpack, pa bi zatvaranje Aluminija rezultiralo zatvaranjem tvornica u Šibeniku, Drnišu, Umagu, Zadru i Omišu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital