Mujan Finance želi kompaniju Grupex u stopostotnom vlasništvu

02.10.2017. 09:49 / Izvor: Akta.ba
Mujan Finance želi kompaniju Grupex u stopostotnom vlasništvu

Mujan Finance u postojećem društvu trenutno ima udjel  81,9 posto.

Mujan Finance d.o.o. Sarajevo želi preuzeti stopostotno vlasništvo nad kompanijom Grupex d.d. Velika Kladuša i već je raspisala ponudu za preuzimanje

Ova kompanija već ima značajan udjel u ovoj kompaniji. Njen dionički kapital u Grupexu od 8.700.093,60 KM se sastoji od 89.877 običnih dionica nominalne vrijednosti 96,80 KM. Ponuđač u postojećem društvu ima udjel  81,9 posto.

Broj dionica koje su predmet ponude je 16.190 ili 18,0135% redovnih dionica ciljnog draštva. Ponuda se ne odnosi na dionice ciljnog društva na kojima ima upisanih ograničenja raspolaganja.

Ponuđena cijena po jednoj dionici je 0,51 KM odnosno 0,5269% od nominalne vrijednosti dionice

Rok važenja ponude za preuzimanje je 28 dana, a počinje teći od dana objavljivanja ponude u dnevnim novinama saglasno načinu objave koji je utvrđen Zakonom, navodi se u ponudi za preuzimanje.

Dodaje se da ako su ispunjeni svi uvjeti iz ponude, vrijednosni papiri ponuđeni u toku trajanja ponude bit će kupljeni i plaćeni u roku od 7 dana od dana isteka roka trajanja ponude.

Ponuda za preuzimanje upućuje se svim dioničarima ciljnog društva za sticanje svih dionica koje su predmet ponude, pod propisanim i objavljenim uslovima. Ponuda se ne odnosi na dionice ciljnog društva na kojima ima upisanih ograničenja raspolaganja.

Kako je u ponudi navedeno izvor financiranja su vlastita sredstva/poslovni prihodi draštva-ponudioca nastali u redovnom poslovanju.

Ponuđač ima namjeru preuzeti 100 - postotno vlasništvo nad ciljnim društvom.

''Provođenje Ponude za preuzimanje ima za cilj upravljanje ciljnim društvom u pravcu njegovog daljnjeg razvoja i jačanja, te povećanja poslovne aktivnosti i efikasnosti ciljnog društva. Bez obzira na ishod Ponude, ponudioc će svoja prava po osnovu većinskog vasništva u ciljnom društvu koristiti na način da daje podršku ostvarenju strateških planova draštva'', navodi se u ponudi za preuzimanje.

Dodaje se da ukoliko u toku trajanja ponude za preuzimanje Ponuđač stekne više od 95% dionica s pravom glasa ciljnog društva, u roku od tri mjeseca od isteka roka trajanja ponude za preuzimanje iskoristit će pravo na prijenos dionica s pravom glasa manjinskih dioničara uz pravičnu naknadu, odnosno ponuđač izjavljuje da će koristiti klauzulu prinudne prodaje predviđenu Zakonom. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital