Objavljena ponuda: Austrijanci preuzimaju preostale dionice Sparkasse Bank

12.04.2018. 13:59 / Izvor: Akta.ba
Objavljena ponuda: Austrijanci preuzimaju preostale dionice Sparkasse Bank

Steiermärkische Bank und Sparkassen Aktiengesellschaft sa sjedištem u Grazu (Austrija) imaju oko 97 posto dionica.

Većinski vlasnici Sparkasse Bank d.d. Bosna i Hercegovina sa sjedištem u Sarajevu, objavili su ponudu sa preuzimanje preostalih dionica kako bi postali 100-postotni vlasnici banke.

Steiermärkische Bank und Sparkassen Aktiengesellschaft sa sjedištem u Grazu (Austrija) imaju oko 97 posto dionica.

Ukupni dionički kapital Sparkasse Bank dd Bosna i Hercegovina iznosi 86.473.300,00 KM i sastoji se od 864.733 redovnih (običnih) dionica sa pravom glasa, nominalne vrijednosti 100,00 KM što čini 100% dioničkog kapitala banke.

Ponuda za preuzimanje se odnosi na sve dionice koje ne drži Ponudilac i to na 25.573 redovnih (običnih) dionica sa pravom glasa što čini 2.557.300,00 KM ili procentualno 2,9573% dioničkog kapitala odnosno glasačkih prava društva Sparkasse Bank dd Bosna i Hercegovina.

U navedenom postupku preuzimanja, Steiermärkische Bank und Sparkassen Aktiengesellschaft će kupovati dionice na način i prema uvjetima kako je to objavljeno u ponudi za preuzimanje.

Ponuda za preuzimanje je upućena svim dioničarima ciljnog društva za sticanje svih dionica koje su predmet ove ponude pod propisanim i objavljenim uvjetima.

Steiermärkische Bank und Sparkassen Aktiengesellschaf će, kako je navedeno, kupiti i dionice na kojima je zasnovano neke opterećenje, odnosno, ograničenja prava iz vrijednosnih papira dioničara samo ako dioničar u periodu trajanja ponude za preuzimanje u Registru vrijednosnih papira FBiH provede postupak brisanja zasnovanog opterećenja.

Ponudilac nudi za svaku pojedinu redovnu (običnu) dionicu iznos od 115,00 KM ili 115% nominalne vrijednosti dionice.

Kako se navodi, ponuda za preuzimanje, osim u pravcu daljeg razvoja i jačanja, neće utjecati na promjenu poslovanja ciljnog društva polazeći od toga da je ponudilac već vlasnik 97,0427% dioničkog kapitala odnosno glasačkih prava u ciljnom društvu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital