"Srbijagas" većinski vlasnik "Gas prometa" Pale

12.03.2019. 08:41 / Izvor: Fena
'Srbijagas' većinski vlasnik 'Gas prometa' Pale

Milomir Draganić je ustvrdio da je "Gas promet" dobio mnogo vlasničkim povezivanjem sa "Srbijagasom", koji sada legalno ulazi na tržište tog bh.entiteta, odnosno BiH. 

Javno preduzeće "Srbijagas" postalo je većinski vlasnik "Gas prometa" Istočno Sarajevo-Pale.

Ugovor, koji reguliše imovinsko-pravne odnose, statusno-pravna pitanja i ulaganja u „Gas promet“, jučer su u Banjoj Luci potpisali generalni direktori "Srbijagasa" Dušan Bajatović, "Gas prometa" Istočno Sarajevo-Pale Milomir Draganić i direktorica Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (RS) Snežana Vujnić.

Milomir Draganić je ustvrdio da je "Gas promet" dobio mnogo vlasničkim povezivanjem sa "Srbijagasom", koji sada legalno ulazi na tržište tog bh.entiteta, odnosno BiH. 

Entitetski ministar energetike i rudarstva Petar Đokić je pojasnio da će u paljanskom preduzeću za uvoz, snabdijevanje i transport prirodnog gasa "Srbijagas" sada imati 39,14 posto vlasničkih akcija, Akcijski fond RS-a će raspolagati s 26 posto kapitala, Penzioni rezervni fond s 10 procenata, Fond za restituciju pet, a ostali fondovi sa 18,29 posto akcija. 

Đokić kaže da sada preduzeće „Gas promet“ može da pravno nastupa na potpuno drugačiji način i da ga više niko ne može osporoti, pa ni, kako je ustvrdio, „BH Gas“.

"Na posljednjoj zajedničkoj sjednici vlada RS i Srbije aktuelizovali smo pitanje razvoja gasne mreže i izgradnje gasne infrastrukture kroz RS, nakon što je deblokiran proces izgradnje gasovoda 'Turski tok'", kazao je Đokić i napomenuo da je "Srbijagas" spreman da učestvuje u realizaciji projekata u RS.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić kaže da su potpisivanjem ugovora riješeni imovinskopravni odnosi dvaju gasnih preduzeća te da će njegova zemlja pomagati razvoj gasnog sistema u RS.

Dragan Bajatović je ustvrdio da bi od početka gradnje, za nešto više od tri godine, mogao biti uspostavljen krak gasovoda od Beograda prema RS, kao i da se o svemu razgovara i sa kompanijama iz Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital