Ista cena razgovora u romingu po zonama - koliko će vas koštati javljanje iz inostranstva?

26.12.2009. 08:31 / Izvor: Blic
Ista cena razgovora u romingu po zonama - koliko će vas koštati javljanje iz inostranstva?



Oni koji ove zime žele da otputuju u inostranstvo, moći će dobro da isplaniraju trošak za razgovor mobilnim telefonom. Operatori svojim korisnicima nude tarifiranje po zonama, a kod pojedinih cena je ista bez obzira na to koju mrežu korisnici koriste i koju zemlju pozivaju.

"Telenorov" roming počiva na sistemu "Jedna zona, jedna zemlja, jedna cena". Ovim se obezbeđuje dobar signal i pokrivenost, kao i potpuni pregled i kontrola troškova u inostranstvu. Ovaj mobilni operator nudi jedinstvenost tarifiranja po zonama, pri čemu se u zoni 1 nalaze susedne zemlje i Grčka, u zoni 2 ostale zemlje Evrope osim Rusije, u zoni 3 Rusija, Azija (bez Arabijskog poluostrva) i Severna Amerika i u zoni 4 – Afrika, Arabijsko poluostrvo, Centralna i Južna Amerika i Australija. Cene su u okviru zona iste.

Cena saobraćaja u romingu zavisi od zone u kojoj se zemlja nalazi, pa je snalaženje u cenovniku veoma jednostavno. Korisniku je dovoljno da sazna u kojoj se zoni nalazi zemlja u koju putuje da bi mogao da predvidi svoje troškove. Postpejd korisnici mogu da aktiviraju uslugu rominga posle trećeg plaćenog računa ili i ranije, uz doplatu akontacije od 9.000 dinara. Pripejd korisnicima ova usluga je automatski aktivirana.
Pripejd korisnici mogu da uštede i do tri puta ako, ako umesto direktnog poziva, ukucaju kod *123*, a potom broj telefona i #.

Kada je MTS u pitanju zone postoje za pripejd korisnike i to zona 0 za "m:tel" Crne Gore i "m:tel" Republike Srpske. Postoje i zona "My Friend", zona 1, zona 2 i zona 3, a o kojim se zemljama radi možete saznati u MTS.

"Vip mobile" ima podelu na samo tri zone i ne postoji cenovna razlika u odnosu na gostujuće mreže. Primera radi, cena odlaznog poziva u zemljama "Mobilcom Austria grupe" i susednim zemljama u okviru posećene zemlje i prema Srbiji iznosi 79 dinara. Kada se korisnik nalazi u ostatku Evrope, cena odlaznog poziva u okviru posećene zemlje i prema Srbiji iznosi 99 dinara, dok odlazni pozivi kada se korisnici nalaze u ostatku sveta iznose 179 dinara za minut razgovora. Još jedna olakšica za korisnike je ta što su cene za pripejd i postpejd iste. Prvu zonu čine zemlje u okruženju, drugu ostatak Evrope, a treću ostatak sveta.

Detaljnije o cenama možete se informisati na sajtovima sve tri kompanije ili kod operatera pozivom na odgovarajuće brojeve.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 26.12.2009.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital