Za stambeno zbrinjavanje mladih TK 100.000 KM

Kapital / IZVJEŠTAJI

Za stambeno zbrinjavanje mladih TK 100.000 KM

Osim za stambeno zbrinjavanje, predviđena je i podrška nevladinim organizacijama za projekte koji se odnose na mlade.

14.09.2019. 08:56 Izvor: / Fena

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK izdvojilo je 100.000 KM za stambeno zbrinjavanje mladih od 18 do 35 godina, koji prvi put kupuju stan ili kuću, a bit će sufinaniran dio kamate u iznosu do 3.000 KM.

Ministar kulture, sporta i mladih TK Srđan Mićanović izjavio je da se mora raditi o namjenskom kreditu, koji je ovjeren kod notara sa kamatnim planom banke.

"Bit će obuhvaćen period od 1. juna 2018. do 31. maja 2019. U tih 12 rata bit će obračunata kamatna stopa i ukoliko iznosi manje od 3.000 KM bit će sufinansirana u cjelosti", rekao je Mićanović.

Prednost bi imale porodice sa više članova i manjim primanjima, a jedan od uslova je i da nisu dobijali sredstva drugih nivoa vlasti po istom osnovu. Istaknuti građani, uspješni u oblastima nauke, sporta, kulture i umjetnosti dobijat će dodatne bodove.

Osim za stambeno zbrinjavanje, predviđena je i podrška nevladinim organizacijama za projekte koji se odnose na mlade. Omladinske organizacije mogu dobiti maksimalno 2.000 KM.

Mićanović je naveo da je uslov da je ta omladinska organizacija registrovana na području TK u jednoj od lokalnih zajednica, a projekt mora biti realizovan na području TK.           

Detaljnije informacije o javnim pozivima i bodovanju bit će objavljene na zvaničnoj internet starnici Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK. Ostavljen je prostor i za žalbeni postupak za eventualno ispravljanje grešaka ukoliko budu uočene.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital