Cijene hljeba u RS-u rastu, u FBiH još neće

23.09.2019. 08:33 / Izvor: Oslobođenje
Cijene hljeba u RS-u rastu, u FBiH još neće

Ukoliko bude nekih ekstremnih promjena u cijeni goriva ili pšenice, razmatrat će se i korigovanje cijena, kaže Brković.

 

Problemi sa nedostatkom i cijenama pšenice u našoj zemlji evidentni su već neko vrijeme, a to za posljedicu ima i poskupljenje pekarskih proizvoda u nekim dijelovima BiH. Naime, pojedine pekare banjalučke regije u proteklom periodu podigle su cijene svojih proizvoda do 20 feninga, dok ostale planiraju cjenovnike korigovati do kraja godine.

Konstantan rast

"Nije to ništa iznenada. Cijene pekarskih proizvoda rastu konstantno već godinu-godinu i po. Poskupjeli su neki proizvodi za tri do pet posto, ali evidentno je i da su plate u tom sektoru u Republici Srpskoj u manje od godinu porasle za oko deset posto. Do toga je došlo i zbog nedostatka radne snage, pa su poslodavci pokušali na taj način da zadrže postojeće i privuku nove radnike", kaže Saša Trivić, vlasnik preduzeća Krajina klas.

Da je evidentan nedostatak radnika u ovoj oblasti, pokazuju nam i stalni oglasi po novinama, ali i na raznim javnim površinama, na kojima stoji da neka pekara traži radnike. Imali smo nedavno slučaj gdje je jedna pekara čak i zatvorena jer nisu mogli da nađu radnike, a pitanje je šta će biti i sa ovima koje sada rade, a traže uposlenike. Ne zna se ni da li će im i povećanje cijena proizvoda pomoći u tome.

"Povećanja se dešavaju konstantno, nije to ništa posebno. Ona se dešavaju na cjelokupnom pekarskom asortimanu i evidentno je da će se to i narednom periodu dešavati", poručio je Trivić.

Korekcije

Međutim, direktor sarajevske kompanije Klas Boris Brković kazao nam je kako ova kompanija svoje cijene neće mijenjati.

"Kada je riječ o Klasu, neće dolaziti do poskupljenja osnovne vrste brašna, a samim tim ni hljeba. Ukoliko bude nekih ekstremnih promjena u cijeni goriva ili pšenice, razmatrat će se i korigovanje cijena. Ove godine nije bilo povećanja te za sada građani nemaju razloga za zabrinutost", kazao je Brković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital