BiH od susjeda uvozi mašine, šećer, žitarice i namještaj

12.02.2020. 13:18 / Izvor: Akta.ba
BiH od susjeda uvozi mašine, šećer, žitarice i namještaj

Među zemljama iz kojih je Bosna i Hercegovina najviše uvozila u 2019. godini nalaze se zemlje regiona, odnosno Hrvatska i Srbija.

Među zemljama iz kojih je Bosna i Hercegovina najviše uvozila u 2019. godini nalaze se zemlje regiona, odnosno Hrvatska i Srbija.

Iz Hrvatske BiH je uvezla robe u vrijednosti 3.518.230.616 KM, dok je uvoz iz Srbije iznosio 2.784.912.679 KM.

Među top pet zemalja iz kojih je BiH najviše uvozila u 2019. godini nalazi se i Slovenija, Njemačka i Italija.

Kada je upitanju izvoz prema podacima Vanjskotrgovinske komore i dalje prenjači Njemačka, potom slijede Hrvatska u koju smo izvezli robu u vrijednosti 1.452.695.892 KM, te Srbija sa 1.393.285.005 KM izvoza.

U Srbiju smo najviše izvozili: mineralna goriva, mineralna ulja, gvožde, drvo i proizvode od drveta, drveni ugljen, proizvode od gvožda i čelika, kotlove, mašine, mlijeko i proizvode od mlijeka, papir i karton, namještaj, posteljinu...

Iz Srbije smo uvozili: mineralna goriva, mineralna ulja, nuklearne reaktore, kotlove, mašine, plastične mase i proizvodi od plastičnih masa,  vozila, pića, električne mašine i oprema,  masnoće i ulja životinjskog i biljnog porijekla, proizvode na bazi žitarica, brašna, skroba i žitarice.

U Hrvatsku u 2019. godini izvozili smo: mineralna goriva, mineralna ulja, aluminij i proizvodi od aluminija, drvo i proizvodi od drveta, drveni ugljen, proizvodi od gvožda i čelika, namještaj, posteljina, madraci, odjeca, obuća, električne mašine, papir i karton....

Iz Hrvatske smo uvozili: mineralna goriva, mineralna ulja, nuklearne reaktore, kotlove, električne mašine, kakao, plastične mase, vozila, drvo i proizvode od drveta, drveni ugljen, šećer i proizvodi od šećera.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital