RBI objavila drugo izdanje Fintech Atlasa za zemlje SIE

02.07.2020. 15:59 / Izvor: Akta.ba
RBI objavila drugo izdanje Fintech Atlasa za zemlje SIE

Atlas daje detaljan pregled 19 fintech ekosistema u SIE.

Raiffeisen Bank International (RBI) je objavila drugo izdanje svog Fintech Atlasa za Srednju i Istočnu Evropu (SIE). Atlas daje detaljan pregled 19 fintech ekosistema u SIE. Ovo ne znači samo ažuriranje podataka o veličini ekosistema, najvažnijim fintech-ima, najvećim investitorima, kao i spremnosti stanovništva ovih zemalja za digitalno bankarstvo. Fintech Atlas za SIE za 2019. godinu se također fokusira na vruću temu Otvorenog bankarstva kao odgovora na drugu Direktivu o platnim uslugama (PSD2) izdatu od strane Evropske Unije. Dalje, ovo izdanje nudi više intervjua sa vrhunskim partnerima kao što su fintech osnivači, predstavnici nacionalnih banaka i stručnjaci iz različitih organizacija povezanih sa fintech-om.   

Veliki potencijal SIE u pogledu fintech-a već je iskazan kroz prvo izdanje Fintech Atlasa, a sada je potvrđen u ovom aktuelnom izdanju. "Ne samo da je sve veći broj klijenata digitalnog bankarstva zainteresovanih za inovativna bankarska rješenja, nego su i mnoga tržišta SIE postala prave žarišne tačke za fintech. Ovo je evidentno iz povećanja investicija u fintech, kao i osnivanja povezanih udruženja i programa inkubacije", izjavio je Christian Wolf, rukovodilac Strateških partnerstava i ekosistema u RBI. Obziom na navedeno, te uz uvjerenje u značaj fintech-a, RBI vodi najveći program fintech partnerstva u SIE - Elevator Lab. Ovaj program je takođe vrijedan izvor informacija koje su uključene u Fintech Atlas za SIE za 2019. 

Povodom objave Fintech Atlasa SIE za 2019., upriličen je online događaj tokom kojeg se predstavio stručni inkubator uz ključne navode Christiana Wolfa te Guntera Deubera, direktora Odjela za Ekonomiju/stalne prihode/devizne poslove u Raiffeisen RESEARCH-u. Događaj je završen panel diskusijom na temu razvoja fintecha i Otvorenog bankarstva u SIE uz nekoliko ključnih učesnika iz područja bankarstva i finansijskih inovacija. 

Atlas je dostupan za besplatno preuzimanje na www.fintechatlas.com.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital