U prvom tromjesečju evidentiran pad BDP-a

04.09.2020. 10:52 / Izvor: SRNA
U prvom tromjesečju evidentiran pad BDP-a

Bevanda je rekao da BiH finansijski dobro stoji jer su prihodi zagarantovani, te da nema bojazni da bude ugrožen rad i funkcionisanje institucija BiH.

U BiH je, prema informacijama o makroekonomskim pozateljima Direkcije za ekonomsko planiranje, za prva tri mjeseca ove godine evidentiran pad bruto domaćeg proizvoda /BDP/, izjavio je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda.

"U informaciji Direkcije iznosi se podatak da je BiH u prvom kvartalu ove godine ostvarila ekonomski rast od dva odsto u odnosu na prethodne godine, zahvaljujući rastu domaće potražnje, odnosno povećanju privatne i u manjoj mjeri javne potrošnje, dok bruto investicije bilježe pad u odnosu na isti period prethodne godine", naveo je Bevanda.

On je za za "Dnevni avaz" rekao da nije detaljno analizirao procjene Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ o makroekonomskim pokazateljima za BiH, te da je evidentno da se pandemija odrazila na zemlje regiona, ali i svijeta.

Bevanda je rekao da BiH finansijski dobro stoji jer su prihodi zagarantovani, te da nema bojazni da bude ugrožen rad i funkcionisanje institucija BiH.

"Nema bojazni da rad i funkcionisanje institucija BiH budu ugroženi ni kada smo na privremenom finansiranju i u to smo se uvjerili više puta. Sasvim je normalno da bi povećanje prihoda doprinijelo i pokretanju novih projekata", ocijenio je Bevanda.

On tvrdi da za ono što je plan i program ima dovoljno finansijskih sredstava, ističući da to nisu veliki poduhvati s obzirom na migrantsku krizu, pandemiju virusa korona i izvjestan zastoj na evropskom putu.

Bevanda je ocijenio da se BiH teško bori sa pandemijom virusa korona, te da se pokazalo da postoji problem u zdravstvenom sektoru u BiH.

"Teško se boriti sa nepoznatim stvarima i u slučaju razvijenijih zemalja i onih koje su nama sa ekonomskog aspekta nedostižne. Reforme u zdravstvu su neophodne, ali mi u ovim momentima moramo da djelujemo brzo i kako je jedino moguće", poručio je Bevanda.

Ministar finansija i terzora u Savjetu ministara rekao je da je uvijek za aranžman sa MMF-om jer, osim kredita sa najnižom kamatnom stopom, donose i reforme u mnogim oblastima.

"Svakako sam za dogovore o novom aranžmanu, ali nisam za to da preuzimamo olako obaveze i poslije prekidamo aranžmane", rekao je Bevanda, podsjećajući da je aranžman sa MMF-om prekinut u junu 2018. godine jer nisu ispunjeni uslovi iz pisma namjere.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital