1.200 prigovora potrošača za šest mjeseci u RS-u

Kapital / IZVJEŠTAJI

1.200 prigovora potrošača za šest mjeseci u RS-u

Zakon o zaštiti potrošača, usvojen 2012. godine, do sada je imao dvije izmjene.

16.09.2020. 12:20 / Izvor: SRNA

Ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je danas da je u Srpskoj u prvih šest mjeseci ove godine podneseno oko 1.200 prigovora potrošača, od kojih se više od 70 odsto odnosi se na ekonomske, odnosno komunalne usluge, ukazavši da je potrebno učiniti dodatne napore na unapređenju ove oblasti.

Gašićeva je, prije početka konferencije "Prava potrošača ekonomskih usluga - komunalne usluge", navela da se najveći broj žalbi odnosi na usluge isporuke električne i toplotne energije.

"Imamo različita ponašanja u različitim lokalnim zajednicama jer je riječ o ekonomskim uslugama koje se regulišu na nivou lokalnih samouprava, te nam je cilj da dođemo do određenih zajedničkih rješenja", rekla je Gašićeva novinarima.

Ona je istakla da je cilj današnje konferencije da se dobiju važne informacije od udruženja za zaštitu potrošača o najčešćim problemima u ovoj oblasti radi kreiranja zakonskih rješenja za unapređenje.

"Zakon o zaštiti potrošača, usvojen 2012. godine, do sada je imao dvije izmjene s ciljem unapređenja prava potrošača, ali i usklađivanja sa evropskim direktivama. U planu je da do kraja godine bude donesen zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača da bi se i dalje nastavilo sa unapređenjem ove oblasti", rekla je Gašićeva.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača Republike Srpske kaže da je veliki broj opravdanih prigovora potrošača bio na obračun toplotne energije.

"Na to smo reagovali i riješili veliki broj problema. Kada je riječ o potrošnji električne energije, tu ne bi trebalo da bude većih problema, ali potrošači često reaguju i bez argumenata", naveo je Petrović.

Pravnik u Udruženju za zaštitu potrošača "Cam" Đorđe Radanović istakao je da se građani, osim na komunalne usluge, često žale i na to da su u prodavnicama kupili proizvod sa isteklim rokom.

"Najčešće nas zovu kada je riječ o proizvodu za dijete, a kojem je istekao rok trajanja, te pozivam sve trgovce da vode računa o tome jer je to opasno. Imali smo čak i slučaj da je kupac kupio pelene za bebe kojima je istekao rok", napomenuo je Radanović.

On je naglasio da je Republika Srpska napravila dobar sistem besplatne pravne pomoći za potrošače, te da je potrebno samo da se jave nekom od udruženja, koje će preduzeti korake da zaštiti njihova prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital