Oporavak mikrokreditnog sektora u BiH

25.03.2013. 14:24 / Izvor: eKapija.ba
Oporavak mikrokreditnog sektora u BiH

Većina mikrokreditnih organizacija, članica Udruženja mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini, koje imaju tržišno učešće u BiH od 98%, zabilježile su pozitivan finansijski rezultat tokom 2012. godine.

Danas je u sarajevskom hotelu "Europa" održana konferencija za novinare povodom predstavljanja poslovnih rezultata mikrokreditnih organizacija u 2012. godini, u organizaciji Udruženja mikrokreditnih organizacija "AMFI".

Većina mikrokreditnih organizacija,  članica Udruženja mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini, koje imaju tržišno učešće u BiH od 98%, zabilježile su pozitivan finansijski rezultat tokom 2012. godine.  Prema  podacima Udruženja, portfolio u riziku preko 30 dana u mikrokreditnom sektoru je u 2012. godini iznosio 1,99% što je za 3,49% niže u odnosu na 2010. godinu.

Sadina Bina, predsjednica Upravnog odbora AMFI-ja je prilikom svog obraćanja istaknula slijedeće: "Sa zadovoljstvom predstavljamo rezultate mikrokreditnih organizacija jer su evidentni pozitivni pomaci u našem poslovanju.  Primjera radi broj plasiranih kredita u protekloj godini je veći sa skoro 20% u odnosu na 2010. godinu, a iznos plasiranih kredita za skoro 8% u odnosu na 2011. Ipak, još uvijek se ne može govoriti o potpunoj stabilizaciji obzirom na ekonomsko stanje u zemlji, kao i ograničavajući zakonski okvir za poslovanje mikrokreditnih organizacija".  Bina je u nastavku dodala da je u budućnosti neophodno harmonizirati propise u oba entiteta BiH, jer mikrokreditne organizacije posluju na jedinstvenom ekonomskom tržištu, ali pod različitim uslovima.

U nastavku predstavljanja rezultata sumirani su i cjelokupni finansijski, institucionalni i socijalni učinci mikrokreditnog sektora u BiH za period od 1996.-2012. U svom izlaganju,  Braco Erceg, član Upravnog odbora AMFI-ja je izjavio sljedeće: "Mikrokreditne organizacije u BIH su svojom mikrokreditnom djelatnošću od 1996. davale i daju značajan doprinos ukupnom društveno-ekonomskom oporavku i razvoju Bosne i Hercegovine na smanjenju siromaštva i povećanju zaposlenosti. U navedenom periodu plasirano je preko 6,5 milijardi KM, koje je koristilo oko 560 000 lica  čime je omogućen pristup sredstvima za oko 60% osoba koje ne ispunjavaju uslove za korištenje kredita u komercijalnim bankama.  Po osnovu  plaćenih poreza, doprinosa i taksi za zaposlene u mikrokreditnim organizacijama ili plaćenim drugim porezima godišnje za 1783 zaposlenih u našem sektoru se uplati preko 12 miliona  KM."

Mikrokreditni sektor u BIH je ocijenjen kao jedan od najuspješnijih u svijetu što je potvrđeno u dvije studije o socijalnom uticaju mikrokreditiranja u Bosni i Hercegovini urađene pod pokroviteljstvom Svjetske banke, a ulazak u 2013. godinu je obilježen dobijanjem prestižnog Certifikata za zaštitu klijenata, u okviru globalnog projekta „Smart Campaign“, od strane dvije članice Udruženja - Mikrofinansijske fondacije PARTNER i mikrofinansijske fondacije EKI. 

Ove dvije članice su među prvih 5 u svijetu sa ovim prestižnim priznanjem.  Proces certificiranja je vođen uz podršku Međunarodne finansijske korporacije IFC-a, članice grupacije Svjetske banke.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital