Pokrenula biznis Baška

Selvedina iz Travnika pravi unikatne torbe od recikliranih materijala

12.02.2024. 10:40 / Izvor: Akta.ba
Baška
OTVORI GALERIJU

Selvedina Bašić iz Travnika je vlasnica brenda Baška koji se bavi proizvodnjom torbi od recikliranih materijala.

Selvedina Bašić iz Travnika je vlasnica brenda Baška koji se bavi proizvodnjom torbi od recikliranih materijala. Dugo je radila kao trgovac, a nakon rođenja trećeg djeteta odlučila je pokrenuti vlastiti biznis. Posao u smjenama joj više nije odgovarao. Tako je došla na ideju da počne šiti stvari za klijente. Osim toga u slobodno vrijeme je šila cekere od prirodnih materijala.

"Šivajući cekere došla sam na ideju o reciklaži. Dok sam slagala ormare, našla sam nekoliko svojih jeans hlača, koje nisu uopšte nošene. Iskoristila sam ih da se ne bace na nekoliko cekera, dječjih torbica te nesesera. I tako sam počela da se bavim izradom torbi", kazala je Selvedina za Akta.ba.

baska

Sve se može reciklirati

Ističe da se sve može iskoristiti, a gotov proizvod prodati. Tako nje počela praviti proizvode od jeansa koji se može reciklirati.

"Danima sam razmišljala kako da brendiram to što radim. Odlučila sam da nazovem brend "Baška" što u prijevodu znači posebnost.  Proizvodi zaista i jesu posebni. Ni jedan artikal nije isti s obzirom na veliku konkurenciju i veliki broj standardiziranih proizvoda drugih proizvođača“, pojasnila je.

Smatra da se konkurentnost može postići isključivo proizvodima koji će biti jedinstveni i odražavati osobnost svake žene.

"Uložila sam puno vremena i znanja da kreiram jedinstven proizvod na tržištu koji zadovoljava potrebe savremene žene. Naglasak je stavljen na materijal, korišteni teksas. Svaka torba je unikatna i to im daje posebnu vrijednost na tržištu. Provela sam detaljnu analizu tržišta i ustanovila da postoji tržišna niša u kojoj mogu naći svoje mjesto. S obzirom na veliku konkurenciju i veliki broj standardiziranih proizvoda drugih proizvođača, smatram da konkurentnost mogu postići isključivo diferencijacijom i sa proizvodima koji će biti jedinstveni odražavati osobnost svake žene", istakla je.

baska

Sve generacije zainteresovane za reciklirane torbe

Za Selvedinine reciklirane torbe od jeansa postoji veliko interesovanje gotovo svih generacija. Materijal joj svi donose.

"Ponude u inbox su vrlo česte. Nedavno mi je jedna gospođa pisala da zatvara butik i pitala treba li mi jeans hlača. Prijateljice donose jeans odjeće koja je gotovo pa nova. Tako sam krenula sa izradom jedinstvenim torba od jeansa, a svaka je unikat", pojasnila nam je.

Ključne dobrobiti po društvo korištenje recikliranih materijala su čuvanje ekologije i ušteda novca. Cekeri se mogu nositi više puta, a zamjenjuje jednu kesu i do 50 puta.

U narednom periodu planira da osmisli još proizvoda i ponudi ih zainteresovanim kupcima.

"Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške mog muža koji mi je cijelo vrijeme bio vjetar u leđa. Također sam zahvalna Općini Travnik i Partner MKF "Budi neko - posluj eko" koji su prepoznali moj rad i dali mi vjetar u leđa. Također pozivam sve poduzetnice iz cijele Bosne i Hercegovine koje se bave sličnim ili istim poslovima da mi se jave za saradnju", poručila je Selvedina.

Njen rad možete pratiti na Facebook i Instagram stranici.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti