PROMOCIJA SVIJESTI O ENERGIJSKOJ EFIKASNOSTI

Jedinstven projekat u BiH: Predstavljena web platforma Digital Marketplace

10.11.2023. 12:58 / Izvor: Akta.ba
DMP

U Sarajevu je danas predstavljena jedinstvena web platforma Digital Marketplace.

U Sarajevu je danas predstavljena jedinstvena web platforma Digital Marketplace, namijenjena za promociju i prodaju energijski efikasne opreme i tehnologije.

EE market je web platforma koja predstavlja centralno mjesto u BiH za EE proizvode na kojem potencijalni kupci mogu izračunati efekte ugradnje EE tehnologija na svoje domaćinstvo, kroz kalkulator energetskih i finansijskih ušteda.

S ciljem da bh. građanima približe energijski efikasne proizvode i ukažu na uštede koje mogu postići investiranjem u ove proizvode, Partner mikrokreditna fondacija kao dio tehničke pomoći Green for Growth Fonda i EU je izradila Digital Marketplace (Market za energijsku efikasnost).

"Partner mikrokreditna fondacija ima neosporan utjecaj na zelenu tranziciju BiH društva. Još od 2012. godine opredjeljeni smo ka energijskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima, strateška odluka da svojim kreditima podržimo sve one koji žele da svoje domove i biznise učine energijski efikasnim, doprinijela je rastu naše reputacije i pozicionirala nas kao lidera u ovom segmentu u finansijskom sektoru", kazala je Edisa Sijerčić, menadžerica kreditnih operacija u Partner mikrokreditnoj fondaciji.

EDISA
Edisa Sijerčić

MKF Partner je opredijeljena da svojim korisnicima pruži najbolje oblike finansiranja tako da je uspostavljena saradnja sa najvećim EU fondovima za finansiranje zelenih projekata. Jedan od njih je i Green for Growth Found (GGF) sa kojim ima saradnju dužu od 10 godina, a Partner je ujedno i prva mikrokreditna organizacija u portfoliju GGF-a koja isključivo investira u energijsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

"Partner MKF uspješno je plasirala preko 50 miliona KM sredstava iz GGF fonda domaćinstvima u BiH za finansiranje mjera energijske efikasnosti kao što su izolacija stambenih jedinica, zamjena prozora i vrata, izgradnja fasada i slično. Kroz našu uspješnu saradnju u proteklih 12 godina implementirali smo više projekata, od kojih je implementacija ove platforme od najvišeg značaja. U skorije vrijeme zajedničkom kampanjom skrećemo pažnju i vršimo promociju modernih sistema grijanja kao što su toplotne pumpe s obzirom da direktno i pozitivno utiču na smanjenje zagadjenja zraka, koje je u našoj zemlji posebno izraženo u zimskim mjesecima. Iako BiH sve više prepoznaje značaj energijske efikasnosti i radi na njenom unapređenju, postoji još prostora za poboljšanje, kako u oblasti izgradnje infrastrukture, tako i u promociji svijesti o energijskoj efikasnosti među građanima i preduzećima", poručila je Amra Omeragić, investicijski menadžer, Finance in Motion - GGF.

AMRA
Amra Omeragić

Upravo s ciljem promocije svijesti o energijskoj efikasnosti Partner je kreirao Digital Marketplace gdje svi bh. građani mogu da saznaju šta bi kupovina toplotne pumpe ili ugradnja solarnih panela stvarno značila za njih i životnu sredinu, koliko bi to koštalo, da li se isplati i slično.

IZRAČUN EFEKATA KUPOVINE

Na razvoju platforme radila je kompanija Enova u saradnji sa firmom ScaleUp, te su otkrili po čemu se ova platforma izdvaja.

"EE market je platforma na kojom možete dobiti sve potrebne informacije o EE proizvodima koje vas zanimaju, međutim ono što je najzanimljivije i što je inovacija ove platforme je da potencijalni kupci EE opreme mogu također na ovoj platformi unijeti podatke o svojim kućama i stanovima i izračunati konkretne efekte kupovine određenog proizvoda odnosno izračunati uštede energije odnosno ušteda u svom kućnom budžetu koje mogu ostvariti. Imate opciju da odete na kalkulator ušteda i unošenjem svojih podataka odaberete klimatsku zonu (sjever, jug), vrstu objekta (kuća, stan), kvadratura, period izgradnje objekta (prema tipologiji specifične potrebe energije za grijanje), vrsta postojećeg sistema grijanja, te trenutni troškovi grijanja. Na osnovu ovih podataka platforma će vam za svaki proizvod izračunati indikaciju ušteda", pojasnio je Jasmin Gabela, senior konsultant u ENOVA.

jasmin
Jasmin Gabela

ZNAČAJ ZA BH. KOMPANIJE

Jedna od kompanija čiji proizvodi su ekološki prihvatljivi, sa smanjenim emisijama prašine, ugljičnog dioksida i ugljičnog monoksida je Thermoflux. Koristeći ove proizvode štede energiju, te daju doprinos očuvanju prirode, odnosno okoliša i šuma.

"EE market je od velikog značaja za bh. kompanije, tu možemo da komuniciramo sa klijentima, odgovaramo na sva potencijalna pitanja i dajemo prijedlog optimalnog rješenja za njihov objekat. Mi edukujemo građane  zašto je bitno da koriste energetski efikasna rješenja, u našem slučaju u pogledu grijanja, te im ukazujemo na uštede koje će postići", istakla je  Alma Dedić, inženjer prodaje u Thermofluxu.

alma
Alma Dedić

Korisnicima nude proizvode koji su skladu sa principima zaštite okoliša, smanjenja potrošnje i maksimalnog iskorištenja energenta, što je od višestrukog značaja.

Sve kompanije koje se bave prodajom i ugradnjom energijski efikasnih sistema mogu se prijaviti na www.eepartner.ba i besplatno učestvovati na EE marketu, povećati svoju vidljivost na tržištu, komunicirati sa građanima i svakako zajednički utjecati na racionalniju i efikasniju upotrebu energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti