Drugi val pandemije potopio gospodarstvo eurozone u studenome

08.12.2020. 10:24 / Izvor: seebiz.eu
Drugi val pandemije potopio gospodarstvo eurozone u studenome

Aktivnosti u gospodarstvu eurozone potonule su u studenome, odražavajući teške posljedice mjera suzbijanja drugog vala zaraze covidom 19 u uslužnom sektoru, ali poslovne čelnike ohrabruju vijesti o cjepivu.

Aktivnosti u gospodarstvu eurozone potonule su u studenome, odražavajući teške posljedice mjera suzbijanja drugog vala zaraze covidom 19 u uslužnom sektoru, ali poslovne čelnike ohrabruju vijesti o cjepivu, izvijestio je u četvrtak Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u studenome za 5,7 bodova u odnosu na listopad i iznosio je 45,3 boda, pokazuju konačni izračunu londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

"Gospodarstvo eurozone ponovo je palo u studenome jer su vlade pojačale borbu protiv covida 19 te su poslovnu aktivnost kompanija ponovo pogodila nova ograničenja koja bi trebala suzbiti novi val virusnih infekcija", ističe poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Ograničenja mobilnosti i društvenih kontakata nužno su dovela do smanjenog obujma novih poslova, najvećeg od svibnja, posebno u sektorima ugostiteljstva i turizma, napominju u Markitu.

Pad aktivnosti u gospodarstvu u cjelini ipak je manji nego proljetos, u prvom valu pandemije i mjera zatvaranja, istaknuo je Williamson.

"Za razliku od početka godine, proizvodnja je ponovo porasla, djelomično potaknuta oporavkom izvozne potražnje, a i pad u uslužnom sektoru bio je znatno blaži nego tijekom prve blokade", rekao je Williamson.

Motor rasta proizvodnog sektora bila je Njemačka, jedina zemlja obuhvaćena istraživanjem koja je u studenome bilježila rast i na razini gospodarstva u cjelini.

Poslovni su čelnici ipak zamjetno optimističniji u prognozama za idućih 12 mjeseci zahvaljujući vijestima o potencijalnim cjepivima protiv covida 19.

"Ohrabruje što su poboljšana očekivanja rasta, budući da razvoj cjepiva ulijeva optimizam da bi se život mogao početi normalizirati u 2021.", zaključio je Williamson.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital