Azijska tržišta: Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno

12.04.2021. 12:24 / Izvor: HINA
burza azija

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati dok čekaju hoće li kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija opravdati visoke cijene njihovih dionica.

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati dok čekaju hoće li kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija opravdati visoke cijene njihovih dionica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Singapuru pale između 0,2 i 1,3 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago porasle.

Azijski su ulagači suzdržani dok čekaju niz makroekonomskih izvješća koja će pokazati koliko se brzo kinesko gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

U njihovom je fokusu i dionica Alibaba Group Holdinga, nakon što su kineske regulatorne vlasti kaznile tog diva e-trgovine s rekordnih 18 milijardi juana ili 2,75 milijardi dolara.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti i početak sezone objava poslovnih izvješća američkih kompanija za prvo tromjesečje ove godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Bio bi to najveći kvartalni skok zarada od 2018. godine.

No, visoko postavljena ljestvica mogla bi negativno utjecati na tržište dionica, ako rezultati kompanija podbace očekivanja.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros porasla, nakon što je prošloga tjedna pala gotovo 1 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,27 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 92,16 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 109,65 na 109,55 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1895 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1900 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon što su prošloga tjedna pale više od 2 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 28 centi, na 63,24 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 22 centa, na 59,54 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital