TK - U 2020. pad industrijske proizvodnje od 2,6 posto i izvoza od 6,7 posto

31.05.2021. 13:52 / Izvor: Fena
TK - U 2020. pad industrijske proizvodnje od 2,6 posto i  izvoza od 6,7 posto

U najmnogoljudnijem kantonu u FBiH poslovala su 3.852 privredna subjekta, koji zapošljavaju 69.133 osobe.

Analiza privrednih kretanja na području Tuzlanskog kantona u 2020. godini predstavljena je na današnjoj konferenciji za medije u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, prilikom koje je istaknuto da je industrija Tuzlanskog kantona izvozno orijentisana i da se većina poslova obavlja za tržište EU.

 

U 2020. godine zbog posljedica pandemije Covid-19, kako je rečeno, došlo je do pada industrijske proizvodnje za 2,6 posto, zatim do pada izvoza za 6,7 posto , te pada uvoza od 12,7 posto.

"Uspjeli smo da sačuvamo radna mjesta, tako da smo 31.12.2020. godine imali 101.319 zaposlenih i prosječnu neto platu od 835 KM, dok je broj nezaposlenih iznosio 76.898", kazao je Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

U najmnogoljudnijem kantonu u FBiH poslovala su 3.852 privredna subjekta, koji zapošljavaju 69.133 osobe.

"Zadovoljni smo što smo prošli bez katastrofalnih scenarija otpuštanja radnika. Za očekivati je pokretanje EU privrede, a naša privreda je izvozom orijentisana i možemo očekivati oporavak privrede, međutim, procjena Svjetske banke je da je to period od pet godina . Svi dugogodišnji problemi koje ima naša privreda sigurno će imati još veći izazov za brži oporavak", navodi Kikanović.

Industrija tekstila, kože i obuće je među prvima osjetila posljedice koronavirusa, već u januaru prošle godine kada je došlo do prekida u snabdijevanju repromaterijalom iz Kine, a zatvaranjem u Evropi došlo je i do otežane isporuke gotovih proizvoda i pada potražnje i smanjenja narudžbi.

"S obzirom na to da se ova industrija u TK bazirala uglavnom na lohn poslove došlo je do pada obima proizvodnje i pada izvoza između 20 i 30 posto", izjavila je Edina Kurtić, sekretar Udruženja za industriju tekstila, kože i obuće KPKT.

Osim problema koji su izazvani pandemijom koronavirusa, ova radno intenzivna djelatnost koja uglavnom zapošljava žene, susreće se i sa nizom drugih otežavajućih faktora u poslovanju poput problema bolovanja radnika u periodu do i više od 42 dana, porodiljskog bolovanja, povreda na radu kao i brojnih fiskalnih i parafiskalnih nameta koji opterećuju poslovanje, posebno u doba pandemije, naglasila je.

Poljoprivredna proizvodnja je u 2020. godini zabilježila porast prodaje za 10,42 posto. Ostvareno je i značajno povećanje izvoza i u 2020. godini je prihod od izvoza bio tri miliona KM.

"Ovo je posebno važno jer je 90 posto naših proizvoda izvezeno na najzahtjevnije tržište, tržište EU. Ovo nam ukazuje da TK ima visoke komparativne prednosti u proizvodnji određenih poljoprivrednih proizvoda, kao što su šljiva, kornišon, mlijeko. U narednom periodu neophodno je strateški raditi na novčanim podrškama upravo ovim proizvodnjama", ističe Kurtić.

U oblasti građevinarstva zabilježen je pad obima poslovanja, došlo je do malog povećanja broja kompanija u ovoj industriju, ali istovremeno, i do pada u broju zaposlenih.

Komunalna djelatnost je imala pozitivnu 2020. godinu, zabilježen je porast broja zaposlenih i povećanje ukupnog prihoda.

U oblasti trgovine, kao jednoj od najznačajnijih privrednih djelatnosti u TK, u pandemijskoj 2020. godini otežano je poslovanje, ističe Dino Kalesić, sekretar Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam KPKT.

"Iako se bilježi pad prometa i pad broja zaposlenih, porasla je prosjećna plata za 8,7 posto u odnosu na 2019. godinu. Kako trgovina na veliko, tako i trgovina na malo u 2020. godini bilježe pad poslovne aktivnosti,s tim što za razliku od trgovine na veliko, gdje je smanjen broj zaposlenih, u trgovini na malo dolazi do blagog porasta broja radnika", navodi Kalesić.

Djelatnosti turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva su među najpogođenijim industrijskim granama pandemijom koronavirusa.

"Intervencije vlada na svim nivoima nisu bile dovoljne, oblast je teško pogođena krizom i ne vidi se oporavak u skorije vrijeme. Iako se bilježi blago povećanje broja kompanija i zaposlenih u hotelijerstvu i ugostiteljstvu svi ostali statistički podaci su u padu. Ukazuju na izuzetno tešku situaciju i neophodnost hitne intervencije vlada na svim nivoima kako bi se ublažile posljedice i pokrenuo oporavak u oblastima turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva na području cijele BiH, pa tako i TK",  zaključuje Kalesić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital