Metalska industrija perjanica oporavka privrede USK-a

12.08.2021. 09:51 / Izvor: Nezavisne novine
Metalska industrija perjanica oporavka privrede USK-a

Privreda Unsko-sanskog kantona prema statističkim podacima u prvih šest mjeseci ove godine doživjela je oporavak od posljedica prošlogodišnje pandemije virusa korona.

Privreda Unsko-sanskog kantona prema statističkim podacima u prvih šest mjeseci ove godine doživjela je oporavak od posljedica prošlogodišnje pandemije virusa korona, pa je industrijska proizvodnja u odnosu na isti period protekle godine povećana za 22,6 posto, a izvoz proizvoda za 50 posto, kažu u Privrednoj komori USK.

"O pozitivnim trendovima svjedoči povećanje industrijske proizvodnje, što je dodatni optimizam u ovom teškom vremenu. Naša perjanica je metalska industrija koja pokazuje najbolje rezultate, ali tu je i proizvodnja drveta, rude, papira i tekstila. Kada se radi o industriji tekstila, tu smo u veoma dobroj poziciji jer su sada malo teže dostupni proizvodi iz Kine, pa se Evropa otvara proizvodnji s Balkana", kaže Mustafa Ružnić, predsjednik pomenute komore.

Prema njegovim riječima, sve ovo je rezultat oporavka ekonomije u zemljama Evropske unije, za koju su kooperantskim odnosima vezana ovdašnja preduzeća. "Prognoza oporavka je realna, ali će trebati još dosta vremena da se nivo proizvodne aktivnosti vrati na stanje prije pandemije. Ekonomske restrikcije usljed pandemije virusa korona stvorile su nam ogromne probleme u prošloj godini, kada smo zabilježili rekordni pad industrijske proizvodnje od oko osam posto", kaže Ružnić.

Paralelno s tim odvijao se i pad zaposlenosti, pa je u prošloj godini oko 3.500 osoba ostalo bez zaposlenja.

U Privrednoj komori USK smatraju kako su dosadašnja pomoć i podrška posrnuloj privredi bili nedovoljni kako bi se zaustavili negativni trendovi te dodaju kako su u protekloj godini poduzeli niz aktivnosti te uputili veliki broj prijedloga i inicijativa nadležnim institucijama s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije. Najveću štetu u protekloj godini pretrpjeli su privredni subjekti koji su prisilno prekinuli s radom u sektoru ugostiteljstva, turizma i pružanja usluga, ali se ove godine zbog popuštanja epidemioloških mjera i dolaska velikog broja naših građana koji žive i rade u inostranstvu te drugih turista i ove privredne grane oporavljaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital