"Prebijeno" svega 10,4 miliona KM

24.02.2022. 08:00 / Izvor: Glas Srpske
Novac

Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj kompenzovali su svega 10,4 miliona maraka obaveza i potraživanja u prvoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji.

Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj kompenzovali su svega 10,4 miliona maraka obaveza i potraživanja u prvoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji. 

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim na internet stranici Banjalučke berze, vidljivo je da je na kompenzaciji održanoj 22. februara postignut mršav rezultat.

Lošiji rezultat postignut je samo u četvrtoj kompenzaciji 2020. godine kada je "prebijeno" svega nešto više od devet miliona maraka obaveza i potraživanja.

"Obaveze i potraživanja kompenzovalo je 376 učesnika, a svi oni do sutra do 15 časova mogu ispravljati preliminarne izvještaje, nakon čega će dobiti konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji", navedeno je na stranici Banjalučke berze.

Poređenja radi, na posljednjoj prošlogodišnjoj kompenzaciji bilo je 489 učesnika. Među učesnicima su i područne privredne komore, lokalne zajednice, domovi zdravlja i komunalna preduzeća.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Marko Đogo rekao je za “Glas Srpske” da ne iznenađuje to što se godinama smanjuje broj učesnika kompenzacije, kao i kompenzovani iznosi.

"Multilateralna kompenzacija jeste dobro zamišljen sistem, kako za privredu tako i za javni sektor, da se neke stvari raščiste. Logično je da je na početku bilo najviše učesnika i da su iznosi bili veći. Protokom vremena smanjio se broj onih koji imaju neizmirene obaveze i potraživanja. Smatram da se kompanije trude da nemaju prevelika kašnjenja kako ne bi plaćali penale", rekao je Đogo.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Od kada je održana prva kompenzacija, ukupno je kompenzovano više od milijardu maraka obaveza i potraživanja.

Najbolji godišnji rezultat postignut je 2017. godine, kada su se privrednici i javni sektor rasteretili za nešto više od 195 miliona maraka, dok je najlošiji rezultat ostvaren lani kada je "prebijeno" 94,5 miliona maraka.

Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore Republike Srpske.

Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unapređen kompletan sistem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital