Cijena nafte ponovo raste, zalihe u padu

28.03.2022. 08:53 / Izvor: Agencije
nafta

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice opet snažno porasle, nakon dvije sedmice pada, jer su trgovci zabrinuti zbog mogućih poremećaja u opskrbi, dok su zalihe nafte u svijetu pale na najniže razine od 2014. godine.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice opet snažno porasle, nakon dvije sedmice pada, jer su trgovci zabrinuti zbog mogućih poremećaja u opskrbi, dok su zalihe nafte u svijetu pale na najniže razine od 2014. godine, javlja Reuters.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošle sedmice 11,7 posto – na 120,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 8,8 posto – na 113,90 dolara.

Trgovce je zabrinula obustava izvoza ruske i kazahstanske nafte preko terminala CPC na ruskoj obali Crnog mora, koji je oštećen u oluji.

Utovar je potom djelomično obnovljen, no nervozu trgovaca pojačalo je privremeno smanjenje prerade u rafineriji Saudi Aramca u Saudijskoj Arabiji zbog napada jemenskih Husa, koje podupire Iran.

Saudijska Arabija poručila je da neće snositi odgovornost za eventualne poremećaje u globalnoj opskrbi, signalizirajući nezadovoljstvo američkom politikom prema Iranu i Jemenu.

Neimenovani dužnosnik u saudijskim ministarstvu vanjskih poslova izjavio je da takvi napadi rezultiraju ozbiljnim posljedicama u proizvodnji i preradi nafte i utječu na proizvodne kapacitete Saudijske Arabije i njezino ispunjavanje ugovornih obaveza.

Sankcije Rusiji opet u fokusu

U fokusu trgovaca bili su i razgovori u Europskoj uniji o uvođenju embarga na uvoz ruske nafte.

Pitanje priključenja američkom embargu podijelilo je ministre vanjskih poslova članica Unije. Neke zemlje, uključujući Njemačku, upozoravaju da se Unija ne bi mogla nositi s posljedicama takvog poteza jer previše ovisi o ruskim fosilnim gorivima.

"Europa je najveći pojedinačni kupac ruske nafte, pa će cijene na svjetskim tržištima to snažnije rasti što brže bude pokušavala smanjiti uvoz iz Rusije", navode u bilješci analitičari J.P. Morgana.

Izvori u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) kazali su da dužnosnici grupe smatraju da bi zabrana ruske nafte u EU naštetila potrošačima i da su tu bojazan prenijeli Bruxellesu.

Rast cijena ponešto su obuzdali signali da bi SAD i njegovi saveznici mogli ponovo koordinirano prodavati naftu iz strateških rezervi kako bi smirili tržišta i ublažili strahovanja koja su još više raspirili ruska invazija na Ukrajinu i sankcije Zapada Moskvi.

Globalne su zalihe trenutno na najnižim razinama od 2014. godine, pa analitičari upozoravaju da je tržište i dalje osjetljivo na eventualne šokove u opskrbi.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital