Proizvodnja u rudnicima na području TK u 2021. bila niža za 9.3 posto

15.04.2022. 14:33 / Izvor: Fena
ugalj

Predsjednik Privredne komore Tuzla Nedret Kikanović kazao je na pres-konferenciji da je došlo i do pada prodaje za 14 posto, ali i do rasta izvoza za 2.3 posto.

Kantonalna privredna komora Tuzla predstavila je danas "Analizu privrednih kretanja na području Tuzlanskog kantona u 2021. godini" koja je pokazala da je došlo do pada proizvodnje u oblasti rudarstva za 9,3 posto u odnosu na 2020. godinu.

Predsjednik Privredne komore Tuzla Nedret Kikanović kazao je na pres-konferenciji da je došlo i do pada prodaje za 14 posto, ali i do rasta izvoza za 2.3 posto. 

"U rudarstvu imamo 5.639 zaposlenih radnika ili 3,8 posto manje u odnosu na 2020. godinu. Sigurno da zbog ovih pokazatelja Vlada FBiH mora riješiti situaciju u rudnicima na podrućju TK jer su oni žila kucavica naše privrede", istakao je Kikanović. 

U oblasti eksploatacije kamena i drugih ruda ostvaren je prihod u visini 91 milion KM. Došlo je do pada izvoza u oblasti hemijske industrije koja je naslonjena na evropsko tržište, a farmaceutske firme s područja TK su ostvarila prihod od 13 miliona KM, a 50 posto proizvoda je namijenjeno za izvoz. 

"Metalna i elektronska industrija su naše perjanice. Takve firme imale su 266 miliona KM izvoza, porast prihoda od 39.6 posto i prihod od prodaje 31 posto", kaže Kikanović. 

U poljoprivredi je u 2021. godini bilo teško stanje zbog vremenskih neprilika, ali i činjenice da su plate porasle za samo pet posto. 

"Ugašeno je 17 firmi, ali broj zaposlenih nije smanjen u toj oblasti. Prihode od izvoza imali smo manje u prehrambenoj industriji, ali su prihodi za 50 odsto porasli  u poljoprivredi. Imamo dva nova preduzeća koja se bave drvopreradom i četiri preduzeća koja proizvode namještaj", rekao je Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju i Udruženja za šumarstvo i preradu drveta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital