Sve više stranih poslovnih subjekata u RS

24.04.2022. 12:58 / Izvor: Nezavisne novine
investicije

Od početka ove godine su u Republici Srpskoj osnovana 73 poslovna subjekta stranih osnivača, dok je odjavljen jedan poslovni subjekat iz Italije, potvrdili su iz Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Od početka ove godine su u Republici Srpskoj osnovana 73 poslovna subjekta stranih osnivača, dok je odjavljen jedan poslovni subjekat iz Italije, potvrdili su iz Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Kako su istakli, najveći broj poslovnih subjekata stranih osnivača ove godine je iz Srbije, i to 31.

"Zatim slijede poslovni subjekti iz Slovenije, i to njih 17, Hrvatske 10, Austrije i Italije po šest, Mađarske tri, Njemačke, Bugarske, Kuvajta, Rusije, Švajcarske i Turske po dva, te po jedan iz Saudijske Arabije, Slovačke, Poljske, Kine, Crne Gore i Grčke", kazali su iz APIF-a za "Nezavisne".

Navode da se najviše kompanija iz inostranstva koje su osnovane ove godine u RS bavi nespecijalizovanom trgovinom na veliko i računarskim programiranjem, i to po 10.

"Slijedi savjetovanje koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje sa devet kompanija, drumski prevoz robe četiri, agencije za nekretnine, hoteli i sličan smještaj, reciklaže razvrstanih materijala, proizvodnja cementa i trgovina na veliko parfimerijskim i kozmetičkim proizvodima tri, te trgovina na veliko poljoprivrednim mašinama, opremom i priborom dva", navedeno je u ovim podacima.

Stevo Pucar, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, rekao je za "Nezavisne" da broj investicija zavisi od investicija koje dođu, a ne od samog broja, te da uprkos tome ovo ipak može da bude dobar uvodni pokazatelj.

"Sve dok ne vidimo koliko će oni zaista investirati ovdje i otvoriti radnih mjesta ne možemo sa sigurnošću znati da li je ovo samo neka vrsta želje za investiranjem ili je samo investiranje", objašnjava Pucar.

Prema njegovim riječima, do sada su strani investitori uglavnom ulagali na način da umjesto da ulažu u svoj kapital, pronalaze dobavljače koje mogu uključiti u svoje lance vrijednosti.

"Najveći problem je i sada, kao i prije, politička nestabilnost. Kada bi BiH bila politički stabilnija zemlja vjerovatno bismo imali veći broj investicija kao što je situacija u Rumuniji, Srbiji i drugim zemljama koje nam konkurišu vezano za privlačenje investitora. Ono što bi takođe bilo najbolje po nas jeste da strani investitori otvaraju firme koje se bave nekom proizvodnjom", naveo je Pucar.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da je pandemija virusa korona pokazala da preduzeća koja su registrovana na dalekim destinacijama imaju probleme zbog transporta i drugih stvari.

"Mi smo na granici Evropske unije pa smo jedna od povoljnijih destinacija za investiranje. Ova situacija koja se dešava u Ukrajini i Rusiji je takođe zainteresovala neke firme iz srednje Evrope da traže sigurnost svog kapitala, ali pitanje je koliko mi to njima možemo pružiti u odnosu na, npr. Srbiju, koja je mnogo više uradila po tom pitanju", kazao je Blagojević.

Dodao je da i Republika Srpska mora da traži svoju šansu da privuče investitore.

"Podatak da imamo sve više registrovanih privrednih preduzeća je ohrabrujući i pozitivan trend, s obzirom na sve benefite koje imamo", zaključio je Blagojević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital