Trgovinska razmjena BiH sa Rusijom i Ukrajinom u padu

04.05.2022. 11:55 / Izvor: Fena
izvoz

Rat u Ukrajini koji je počeo krajem februara, donio je promjene u trgovinskoj razmjeni BiH sa tom zemljom i Rusijom, posebno kada je riječ o farmaceutskim proizvodima.

 Rat u Ukrajini koji je počeo krajem februara, donio je promjene u trgovinskoj razmjeni BiH sa tom zemljom i Rusijom, posebno kada je riječ o farmaceutskim proizvodima.

Iz BiH u Rusiju, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u prva tri mjeseca ove godine izvezeno je 1.631.310 kg robe u vrijednosti oko 5,31 miliona KM. Vodeća izvozna stavka su farmaceutski proizvodi sa vrijednošću 1,43 miliona KM što je skromno imajući u vidu da je u cijeloj prošloj godini izvoz bh. farmaceutskih proizvoda na rusko tržište bio 81,3 miliona KM.

U strukturi izvoza u Rusiju na drugom mjestu je voće kojeg je izvezeno 810.277 kg u vrijednosti 1,35 miliona KM, a na trećem su nuklearni reaktori, kotlovi, mašine i mehanički uređaji sa vrijednošću 560.244 KM.

Ukupan uvoz iz Rusije u prvom kvartalu iznosio je 122,74 miliona KM, a njegov porast u odnosu na isti period prošle godine posljedica je, prije svega, rasta cijena gasa i nafte.

Kada je riječ o trgovinskoj razmjeni BiH sa Ukrajinom, ona ni do sada nije bila nešto velika i u prvom kvartalu je dodatno smanjena, ali ne u značajnijem obimu. U prošloj godini bh. izvoz u tu zemlju je iznosio 9,6 miliona KM, a u prva tri mjeseca ove godine 2,2 miliona KM.

Farmaceutski proizvodi su prošle godine bili najveća izvozna stavka, a u prva tri mjeseca ove godine nisu među deset izvoznih proizvoda sa najvećom vrijednošću. U strukturi bh. izvoza u Ukrajinu u prva tri mjeseca ove godine na prvom mjestu su proizvodi od gvožda i čelika ( 633.442 KM), slijede nuklearni reaktori, kotlovi, mašine i mehanički uređaji (613.039 KM), te neorganski hemijski proizvodi (319.945).

Uvoz iz Ukrajine u BiH u prvom kvartalu iznosio je 7,47 miliona KM, a među vodećim uvoznim proizvodima su drvo, proizvodi od drveta i voće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital