Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom

13.06.2022. 14:06 / Izvor: HINA
Dolar

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je izvješće o inflaciji u SAD-u učvrstilo uvjerenje ulagača da će Fed nastaviti agresivno povećavati kamatne stope.

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je izvješće o inflaciji u SAD-u učvrstilo uvjerenje ulagača da će Fed nastaviti agresivno povećavati kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 1,95 posto, na 104,16 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 1,9 posto, pa je cijena eura potonula na 1,0520 dolara.

Tečaj dolara ojačao je i prema japanskoj valuti, za 2,7 posto, na 134,40 jena, novu najvišu razinu u 20 godina.

Najveći tjedni skok dolarova indeksa u mjesec i pol dana ponajviše je posljedica izvješća koje je pokazalo da inflacija u SAD-u ne popušta.

U petak je, naime, objavljeno da su u svibnju potrošačke cijene na godišnjoj razini porasle 8,6 posto, dok su analitičari očekivali isti rast kao u travnju, 8,3 posto.

Zbog toga su pale u vodu špekulacije da je inflacija u travnju dosegnula vrhunac te da će njezini pritisci popustiti, što bi značilo da bi američka središnja banka mogla biti manje agresivna u zaoštravanju monetarne politike.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto.

Očekuje se da će u lipnju i srpnju, a možda i u rujnu dodatno povećati kamate za 0,50 postotnih bodova, pa bi se do kraja godine ključne kamate mogle kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu.

Kamate će uskoro povećati i Europska središnja banka (ECB), s obzirom da je inflacija u eurozoni dosegnula rekordne razine.

Nakon redovne sjednice u četvrtak, ECB je objavila da će u srpnju ugasiti poticaje gospodarstvu eurozone i po prvi put od 2011. godine podići ključne kamatne stope.

Ipak, euro je oslabio prema dolaru jer ECB zaostaje za Fedom po pitanju kamatnih stopa. Uz to, američko je gospodarstvo u boljoj formi od gospodarstva eurozone, koje je pod pritiskom rata u Ukrajini.

Još je više dolar ojačao prema japanskom jenu, pa je njegov tečaj dosegnuo novu najvišu razinu u 20 godina.

Slabost jena posljedica je očekivanja da će japanska središnja banka nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku zbog slabosti u gospodarstvu. Sve ostale najvažnije središnje banke u svijetu, osim kineske, ili zaoštravaju monetarnu politiku ili to najavljuju.

Doduše, i japanska središnja banka najavila je da će to učiniti ako bude potrebno, no te su najave shvaćene samo kao verbalna intervencija kako bi se zaustavio oštar pad tečaja jena.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital