FED "napao" inflaciju najvećim podizanjem kamate od 1994.

16.06.2022. 11:52 / Izvor: Agencije
FED

Američka centralna banka (FED) podigla je svoju referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procentnog poena, što je najveće povećanje od 1994. godine, u pokušaju da obuzda inflaciju.

Američka centralna banka (FED) podigla je svoju referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procentnog poena, što je najveće povećanje od 1994. godine, u pokušaju da obuzda inflaciju, javlja AFP.

S ovim trećim uzastopnim povećanjem, referentna kamatna stopa FED-a, koja utiče na mnoge potrošačke i poslovne kredite, u opsegu je između 1,5 i 1,75 procenata.

FED je, također, objavio da računa na inflaciju od 5,2 posto ove godine, u odnosu na 4,3 posto prognozirano u martu, i da će imati nova podizanja kamatnih stopa na narednim sastancima svog upravnog odbora ove godine, prenosi Beta.

Paralelno s tim, FED predviđa slabiji privredni rast od prognoziranog ove godine u SAD-u, očekujući da će biti 1,7 posto, u odnosu na raniji 2,8 posto.

Pritisci na porast inflacije

FED očekuje da će stopa nezaposlenosti biti 3,7 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 3,5 posto.

"Ekonomska aktivnost uopćeno se oporavila, nakon usporavanja u prvom tromjesečju", naveo je FED u saopćenju, navodeći robusno zapošljavanje posljednjih mjeseci i nisku stopu nezaposlenosti.

Inflacija, kako je navedeno, ostaje visoka i odražava neuravnoteženost ponude i potražnje vezano za pandemiju, više cijene energenata i uopćenijeg pritiske na cijene.

Centralna banka je podsjetila da su ruska invazija na Ukrajinu i sankcije stvorili dodatne pritiske na porast inflacije i da utiču negativno na svjetsku ekonomsku aktivnost.

Pored toga, zatvaranja vezana za COVID-19 u Kini su pojačala probleme s lancima snabdjevanja i sve je to usporilo američku privredu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital