Rublja na najvišoj razini u sedam godina, ovo su razlozi

24.06.2022. 10:58 / Izvor: seebiz.eu
Ruska rublja

Ruska rublja u srijedu je dosegnula 52,3 za dolar, što je povećanje od otprilike 1,3% u odnosu na prethodni dan i najjača razina od svibnja 2015.

Ruska rublja u srijedu je dosegnula 52,3 za dolar, što je povećanje od otprilike 1,3% u odnosu na prethodni dan i najjača razina od svibnja 2015.

To je svijet daleko od njegovog pada na 139 za dolar početkom ožujka, kada su SAD i Europska unija počele uvoditi neviđene sankcije Moskvi kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu.

Zapanjujući skok rublje u sljedećim mjesecima dao je gorivo Kremlju kao "dokaz" da zapadne sankcije ne djeluju.

"Ideja je bila jasna: nasilno slomiti rusko gospodarstvo", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin prošli tjedan tijekom godišnjeg Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

"Nisu uspjeli. Očigledno, to se nije dogodilo."

Krajem veljače, nakon početnog pada rublje i četiri dana nakon što je 24. veljače započela invazija na Ukrajinu, Rusija je više nego udvostručila ključnu kamatnu stopu zemlje na nevjerojatnih 20% s prijašnjih 9,5%. Od tada se vrijednost valute poboljšala do te mjere da je snizila kamatnu stopu tri puta da bi krajem svibnja dosegla 11%.

Rublja je zapravo toliko ojačala da ruska središnja banka aktivno poduzima mjere kako bi je pokušala oslabiti, bojeći se da će to učiniti njihov izvoz manje konkurentnim.

No, što zapravo stoji iza rasta ruske valute i može li se on održati?

Razlozi su, pojednostavljeno rečeno: zapanjujuće visoke cijene energije, kontrola kapitala i same sankcije.

Rusija je najveći svjetski izvoznik plina i drugi najveći izvoznik nafte. Njegov primarni kupac? Europska unija, koja tjedno kupuje milijarde dolara vrijednu rusku energiju, a istodobno je pokušava kazniti sankcijama.

To je EU stavilo u nezgodnu poziciju - sada je Rusiji poslalo eksponencijalno više novca za kupnju nafte, plina i ugljena nego što je poslala pomoć Ukrajini, što je pomoglo da se popuni ratna blagajna Kremlja. A s cijenama nafte tipa Brent 60% višim nego u ovo doba prošle godine, iako su mnoge zapadne zemlje obuzdale svoju kupovinu ruske nafte, Moskva i dalje ostvaruje rekordnu dobit.

U prvih 100 dana rusko-ukrajinskog rata, Ruska Federacija je zaradila 98 milijardi dolara prihoda od izvoza fosilnih goriva, prema Centru za istraživanje energije i čistog zraka, istraživačkoj organizaciji sa sjedištem u Finskoj. Više od polovice te zarade dolazi iz EU, oko 60 milijardi dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital