Sarajevska Vijećnica bilježi rekorde po broju posjeta

15.08.2022. 08:54 / Izvor: Fena
Viježnica

Javno preduzeće "Sarajevo" je u prvih pola 2022. godine premašilo dobit i broj posjeta u odnosu na 2019. godinu, a sarajevska Vijećnica bilježi rekorde po broju posjeta.

Javno preduzeće "Sarajevo“ je u prvih pola 2022. godine premašilo dobit i broj posjeta u odnosu na 2019. godinu, a sarajevska Vijećnica bilježi rekorde po broju posjeta.

"Već nam je dobit veća za skoro 300.000 KM u odnosu na pretkoronsku godinu. Naravno da se koronska godina 2020. ne može ni sa čim porediti. Ali smo u odnosu na prošlu godinu, koja je ipak bila malo blaža, ostvarili veću dobit za skoro 800.000 KM, naravno, povećanjem broja turista u Sarajevu i kvalitetom usluge koji smo poboljšali", kazao je direktor JP "Sarajevo“ Bakir Hadžiomerović  u razgovoru za Fenu.

Po njegovim riječima, pogotovo se to odnosi na sarajevsku Vijećnicu koja bilježi rekorde po broju posjeta. Napomenuo je da već treći put doštampavaju karte za Vijećnicu, jer ih nestane, a kaže da su kreirali i puno novih sadržaja.           

"Uz prihode od Sarajevske žičare, koji su vrlo bitni za poslovanje Javnog preduzeća 'Sarajevo', nadamo se jednoj uspješnoj godini, ukoliko ne bude nekih poremećaja na tržištu u narednim mjesecima do kraja godine, a to se prvenstveno svodi na epidemiološku situaciju. Nadam se da do toga neće doći", naveo je Hadžiomerović.  

Istaknuo je da posjetioci u Vijećnici imaju mnogo toga za obići, te da planiraju već u ovoj i narednoj godini da riješe i pitanje muzeja u Vijećnici.

Građevinski radovi su završeni, međutim, sadržajno nismo još uvijek to riješili. Pokušavamo da nađemo najbolju opciju koja će biti usklađena sa kompletnim ovim prostorom - kazao je direktor JP "Sarajevo“, te dodao kako planiraju da otvore još neke sadržaje.

Što se tiče prihoda od Sarajevske žičare, kaže da su to više od 60 posto strani gosti.

"S tim što je karta za strance 20 KM, a za rezidente šest KM, tako da je u ukupnom broju više rezidenata, u principu, ali u zbiru novca stranci donose veći prihod. To je komercijalna cijena korištenja Sarajevske žičare", naveo je Hadžiomerović, te dodao da je šest KM umanjena cijena za značajan postotak.

Dodao je da će od jeseni pokušati s udruženjima penzionera napraviti sporazum da oni koriste žičaru po još jeftinijoj cijeni u mjesecima koji nisu "špica“, od oktobra do maja.

Napomenuo je da za državne, vjerske praznike, datume značajne za grad i državu Bosnu i Hercegovinu, imaju umanjene cijene karata.

Najavio je da će za 30. godišnjicu granatiranja i paljenja Vijećnice omogućiti besplatan ulaz u Vijećnicu dva dana, 25. i 26. augusta.

"Imat ćemo koncert ozbiljne muzike i jedan dan će biti posvećen Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) BiH", kazao je Hadžiomerović, te dodao da će to biti dostojanstveno obilježavanje 30 godina od tog užasnog zločina koji je napravljen prema ovoj ustanovi.

Hadžomerović je, govoreći o Sarajevo Film Festivalu koji se 28. put održava u glavnom bh. gradu, ocijenio da je to najznačajniji događaj što se tiče kulture i turizma u BiH, a i na cijelom Balkanu.

"Boljeg festivala nema na Balkanu. Siguran sam da će i ove godine SFF biti uspješno održan. Želim im svu sreću i da nastave onako kako smo od njih navikli, da budu najbolji " zaključio je Hadžiomerović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital