Rastu cijene pamuka, evo zašto

22.08.2022. 10:14 / Izvor: Bloomberg
pamuk

Cijene pamuka u posljednje vrijeme rastu, a razlog su ekstremni vremenski uvjeti.

Cijene pamuka u posljednje vrijeme rastu, a razlog su ekstremni vremenski uvjeti.

Ove su godine cijene dotaknule najvišu razinu od 2011. odnosno tridesetak posto od početka 2022.

U Indiji, jednom od najvećih svjetskih proizvođača, obilne kiše i nametnici su toliko smanjili urod pamuka da ga je država prisiljena uvoziti. Visoke temperature u Kini su podigle zabrinutost oko skore tamošnje berbe. U Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem svjetskom izvozniku, sve jača suša stvara probleme na farmama i procjenjuje se da će proizvodnja pasti na najnižu razinu u više od deset godina. A sada se i Brazil, drugi po veličini svjetski izvoznik, bori s velikim vrućinama i sušom koji su ovogodišnje prinose već srezali za gotovo 30 posto.

Pad globalne ponude je tako oštar da je zasjenio i pad u potražnji. Američka vlada i analitičari su prognozirali pad potražnje zbog sve slabije prodaje odjeće i usporavanja ekonomija, posebno u Europi i Aziji.

Dobra je vijest što brazilski poljoprivrednici namjeravaju povećati zasade pamuka za 100 tisuća hektara na 1,7 milijuna hektara u sezoni 2022.-2023., a sadnja počinje u siječnju. Kako je većina sadašnjeg uroda prodana, farmeri će pokušati agresivnije zaštititi zaradu od berbe u 2023.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital