Cijene galopiraju, količine kaskaju

16.09.2022. 09:14 / Izvor: Glas Srpske
Uvoz izvoz

Sedmomjesečni uvoz iz Rusije u BiH gotovo je sustigao vrijednost za cijelu prošlu godinu, što nije rezultat povećanja količine robe koja je stigla sa istoka, već ogromnog rasta cijena tih proizvoda.

Sedmomjesečni uvoz iz Rusije u BiH gotovo je sustigao vrijednost za cijelu prošlu godinu, što nije rezultat povećanja količine robe koja je stigla sa istoka, već ogromnog rasta cijena tih proizvoda.

Istakao je to za “Glas Srpske” direktor Agencije za promociju izvoza (BHEPA) Spoljnotrgovinske komore BiH Enes Ališković komentarišući podatke o robnoj razmjeni dviju zemalja.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, vrijednost robe uvezene iz Rusije u BiH za sedam mjeseci ove godine iznosila je 264,7 miliona maraka, dok je za cijelu prošlu godinu vrijednost robe koja je sa istoka stigla kod nas iznosila 277,4 miliona maraka. Razlika od 12 miliona pripisuje se enormnom rastu cijena ključnih proizvoda kojima dvije zemlje trguju.

S druge strane, posmatrajući količinu, od januara do kraja jula BiH je uvezla iz Rusije 270,8 miliona kilograma robe, a u istom periodu lani 424,2 miliona kilograma.

Ališković ističe da je broj proizvoda kojima dvije zemlje trguju veoma mali.

"Četiri osnovna proizvoda koje uvozimo i koja čine oko 90 odsto uvoza iz Rusije su gas, naftna ulja, kameni ugalj i koks. Razlog povećanja uvoza u ovoj godini, ako gledamo vrijednosno, ne ogleda se u povećanju količina, već u povećanju cijena navedenih proizvoda", objasnio je Ališković.

Kada je riječ o plasmanu proizvoda iz BiH u Rusiju, Ališković ističe da tu nema pretjeranih oscilacija te da se plasman zadržao na gotovo istim vrijednostima kao za sedam mjeseci prošle godine. Prema podacima Komore, vrijednost izvezene robe za sedam mjeseci iznosila je 32,87 miliona KM, dok je cijele prošle godine dostigla 107,8 miliona KM.

"U izvozu najveće učešće imaju lijekovi i voće, konkretno jabuke i kruške. Izvoz je i količinski i vrijednosno bio približno jedanak kao u istom periodu protekle godine", rekao je Ališković pojasnivši da se, uprkos sukobu između Rusije i Ukrajine, poslovanje nastavlja jer proizvodi koje mi plasiramo tamo ne podliježu sankcijama.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Ukrajinom, Ališković ističe da je došlo do promjena i do rasta uvoza iz te zemlje.

"U prvih sedam mjeseci prošle godine na vodećem mjestu u uvozu bio je koks. Međutim, u ovoj godini taj proizvod nismo uvezli, ali je zbog manjka sjemena suncokreta na tržištu došlo do rasta uvoza te sirovine iz Ukrajine", rekao je Ališković.

Prema podacima Komore, BiH je iz Ukrajine za sedam mjeseci ove godine uvezla robu vrijednu 29,09 miliona maraka, dok je za cijelu prošlu uvoz bio težak 37,9 miliona KM. Osim toga, vrijednost domaćih proizvoda plasiranih na tamošnje tržište od januara do kraja jula ove godine je 8,4 miliona KM i gotovo je sustigla vrijednost cijelog lanjskog plasmana koji je iznosio oko devet miliona maraka.

Transport

Enes Ališković je pojasnio da spoljnotrgovinska razmjena između BiH i Rusije i Kine funkcioniše otežano uz povećane troškove transporta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital