Postoji 98 posto šansi za globalnu recesiju

29.09.2022. 10:33 / Izvor: Agencije
RECESIJA

Trenutno postoji 98,1 posto šansi za nastupanje globalne recesije, prema modelu vjerovatnoće američke istraživačke organizacije Ned Davis Research (NDR).

Signalne lampice upozorenja trepću u globalnoj ekonomiji jer visoka inflacija, drastično povećanje kamatnih stopa i rat u Ukrajini uzimaju svoj danak.

Trenutno postoji 98,1 posto šansi za nastupanje globalne recesije, prema modelu vjerovatnoće američke istraživačke organizacije Ned Davis Research (NDR).

Druge situacije u kojima je model vjerovatnoće nastupanja recesije bio ovako visok zabilježen je tokom ozbiljnog ekonomskog pada 2020. godine i tokom globalne finansijske krize 2008. i 2009, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

“Ovo nagovještava da će rizik od ozbiljne globalne recesije rasti još neko vrijeme, odnosno i u 2023. godini”, napisali su ekonomisti NDR-a u izvještaju.

Zabrinutost od građanskih nemira

Pošto centralne banke pojačavaju napore kako bi inflaciju stavile pod kontrolu, raspoloženje ekonomista i investitora postaje sve turobnije.

Sedam od deset ekonomista koje je anketirao Svjetski ekonomski forum (WEF) smatra da je globalna recesija barem donekle vjerovatna, navodi se u izvještaju. Ekonomisti su povukli svoje ranije prognoze ekonomskog rasta i očekuju da će plate prilagođene inflaciji nastaviti pad do kraja ove i sljedeće godine.

S obzirom na porast cijena hrane i energije, postoji zabrinutost da bi visoki troškovi života mogli da dovedu do građanskih nemira. Sedamdeset devet procenata ekonomista koje je anketirao WEF predviđa da će rast cijena izazvati socijalne nemire u zemljama sa niskim prihodima, dok su takva prognoze u ekonomijama sa visokim dohotkom 20 posto.

Investitore također sve više brine to što je industrijski indeks njujorške berze Dow Jones potonuo na medvjeđe tržište (tržište na kojem padaju cijene vrijednosnih papira ili robe) u ponedjeljak, prvi put od marta 2020. godine.

“Naš centralni scenario je teško prizemljenje ekonomije do kraja 2023. Biću jako iznenađen ako iduće godine ne budemo imali recesiju”, izjavio je američki milijarder i investitor Stanley Druckenmiller na jednom skupu u srijedu.

Rastu rizici od recesije

Čak i zvaničnici Federalnih rezervi (FED) priznaju da postoji rastući rizik od privrednog pada.

Ipak, ima i nekih svijetlih tačaka, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, najvećoj svjetskoj ekonomiji, dodaje CNN i napominje da je američko tržište rada i dalje historijski snažno, pri čemu je stopa nezaposlenosti blizu najnižeg nivoa od 1969. Američki potrošači nastavljaju da troše novac, a i korporativni profiti su solidni.

Postoji nada da će se najgora inflacija u SAD-u u posljednjih 40 godina “ohladiti” u narednim mjesecima kako ponuda bude sustizala potražnju.

Istraživači NDR-a kažu da je, iako rizici od recesije rastu, njihov model vjerovatnoće recesije u SAD-u “još uvijek na najnižem nivou”.

“Nemamo uvjerljive dokaze da su SAD trenutno u recesiji”, napisali su istraživači NDR-a u izvještaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital