Kapital / IZVJEŠTAJI

Šta smo uvozili, a šta smo izvozili i kome?

30.09.2022. 12:16 / Izvor: BHRT
statistika

Prema podacima statističara, najviše smo izvozili metale, a na spisku izvoznih proizvoda su čak i šeširi.

Od januara do augusta iz Bosne i Hercegovine je izvezeno proizvoda u vrijednosti od 11 milijardi i 889 miliona KM, što je drastičan skok u odnosu na isti period prošle godine. Prema podacima statističara, najviše smo izvozili metale, a na spisku izvoznih proizvoda su čak i šeširi. Šta smo uvozili, a šta smo izvozili i kome?

Statistika robne razmjene BiH sa inostranstvom od januara do avgusta ove godine pokazuje da je izvoz za 35,8% viši nego prošle godine, a da je vrijednost uvoza veća za oko 40%.

"To govori da naša privredna društva uprkos teškoj situaciji, i u ovoj postkovid situaciji i novim ratnim sukobima, da naša privredna društva i dalje posluju dobro", rekla je Slavica Marković, Privredna komora RS.

Na pitanje šta smo izvozili, a šta uvozili za ovih osam mjeseci, iz Spoljnotrgovinske komore BiH odgovaraju električnu energiju, aluminijum, sjedala za automobile, izolovana žica i konstrukcije, tu su grede i daske, obuća i motorna vozila, s druge strane, najviše smo uvozili naftu, naftne derivate, aluminijum, automobile i druga motorna vozila.

U vrhu liste izvoza našli su se i proizvodi drvne industrije.

"Naš rast je preko 40 i 50 odsto do sada. Montažne kuće imaju status finalnog proizvoda a naše drvne sortimente pretvaramo u finalni proizvod i kao ifnalni proizvod šaljemo širom svijeta", rekao je Milenko Stevanović, direktor kompanije za proizvodnju montažnih kuća.

Izvezli smo drva, a uvezli hartiju, karton, pa čak i čačkalice. Među uvoznim proivzodima za ovih osam mjeseci našle su se i šibice i pirotehnički proizvodi vrijedni million i po maraka, konopci i kablovi vrijedni preko pet miliona maraka, ali i kišobrani i suncobrani. Mišljenja ekonomista su podijeljena. Dok jedni najavljuju da će inflacija nastaviti da galopira, drugi ističu da je veći izvoz razvojna šansa.

"U svim tim međunarodnim kretanjima, inflacija se ne može izbjeći, mi ćemo biti najgore pogođeni. Mi ćemo platiti najveću cijenu jer se nalazimo u specifičnim monetarnim uslovima", kazao je Aleksa Milojević, ekonomista. 

Bosna i Hercegovina je, od zemalja članica EU, najviše robe izvozi u Hrvatsku, Italiju, Njemačku, Austriju, Sloveniju, potom Holandiju Francusku te Mađarsku.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital