Smanjenje proizvodnje nafte gura svijet u recesiju

14.10.2022. 12:11 / Izvor: Agencije
nafta

Prošlosedmična odluka grupe proizvođača nafte OPEC+ da smanje proizvodnju, podstakla je povećanje cijena i mogla bi da gurne svjetsku ekonomiju u recesiju, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Prošlosedmična odluka grupe proizvođača nafte OPEC+ da smanje proizvodnju, podstakla je povećanje cijena i mogla bi da gurne svjetsku ekonomiju u recesiju, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

"Snažno pogoršanje ekonomskih prilika i više cijene izazvane planom grupe OPEC+ za smanjenje isporuka usporiće svjetsku potražnju za naftom. Sa neprestanim inflatornim pritiscima i povećanjem kamatnih stopa koje uzimaju danak, više cijene nafte se mogu pokazati kao prekretnica za svjetsku ekonomiju koja je već na ivici recesije", navodi IEA u mjesečnom izveštaju o nafti, prenosi Reuters.

Ovim upozorenjem IEA ukazuje na razdor sa Saudijskom Arabijom, najvećim sjvetskim izvoznikom nafte i de fakto liderom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), ocjenjuje britanska agencija.

Američki predsjednik Joe Biden poručio je da će biti “posljedica” u odnosima sa Saudijskom Arabijom, ne precizirajući kakvih, nakon poteza grupe OPEC+, ali je Rijad odbacio kritike navodeći da taj potez nije politički i da ima za cilj uravnoteženje tržišta i obuzdavanje volatilnosti.

Stvarni gubici u snabdijevanju na tržištu nafte vjerovatno će biti oko milion barela dnevno, a ne dva miliona barela, kako je najavio blok OPEC+, koji okuplja članice naftnog kartela i saveznike među kojima je i Rusija, saopštila je IEA.

Ograničeni kapaciteti, koji koče proizvodnju u drugim članicama OPEC-a, znače da će najveći teret smanjenja pumpanja pasti na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, ocjenjuje se u izvještaju, ali bi nove sankcije G7 i Evropske unije Rusiji mogle dodatno da zaoštre situaciju s globalnom ponudom.

Evropska unija je ovog mjeseca podržala plan zemalja G7 za uvođenje gornje granice na izvozne cijene ruske nafte, u okviru seta novih globalnih sankcija koje imaju cilj da smanje prihode Moskvi za finansiranje rata u Ukrajini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital