Više od 800 hiljada noćenja u RS-u za prvih devet mjeseci

29.10.2022. 10:42 / Izvor: RTRS
turizam

U Republici Srpskoj u prvih devet mjeseci boravilo je oko 800.000 turista, što nas stavlja u rang 2019. godine.

U Republici Srpskoj u prvih devet mjeseci boravilo je oko 800.000 turista, što nas stavlja u rang 2019. godine, prije pandemije, rekao je Marko Radić, rukovodilac sektora za promociju u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

"Do kraja godine očekujemo još najmanje 200.000 noćenja. Ova godina bi trebala biti sa milionskim noćenjima. Sve više stranaca je među turistima, Nijemaca, Austrijanaca, Italijana, Turaka. Svi su oduševljeni našim banjama, Republika Srpska ima ogroman turistički potencijal", dodao je Radić za RTRS.

U ponedjeljak se završava korišćenje turističkih vaučera, koji su se i u ovom kvartalu pokazali kao dobar pogodak iskorišćeno je oko 19.000 vaučera.

"Najviše u banjama, više od pola, od kojih je dominantna bila Banja Vrućića u Tesliću", istakao je Radić.

Među onima koji imaju sve više turista jeste i Banjaluka.

"Banjaluka bilježi odlične rezultate, preko 100.000 noćenja za devet mjeseci, i treba napomenuti da tu nisu uračunati privatni smještaji, stan na dan. Vožnja dajakom na Vrbasu, blizina aerodroma, povezanost sa 15 gradova širom Evrope, prirodne ljepote, sve su to prednosti koje nudi Banjaluka", naglasio je Radić.

On se osvrnuo i na Otvoreni Balkan, koji bi trebao staviti u fokus upravo turizam.

"Otvoreni Balkan u fokus je stavio turizam, i žao nam je što BiH od početka nije dio tog projekta, kako bi mogli imati mnogobrojne benifite. Nažalost, politika nas je ponovo zaustavila, i stavlja nas u jednu vrstu izolacije, u odnosu na ostale zemlje", zaključio je Radić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital