Banjaluka oborila rekord po broju turista

01.11.2022. 11:12 / Izvor: SRNA
banjaluka

Kada je riječ o broju noćenja, Brankovićeva je ocijenila da je ta brojka barem 2,5 puta veća nego što statistika prikazuje.

Banjaluka je, od kada se mjeri turistički promet, ove godine dostigla najveći broj dolazaka za devet mjeseci - 66.691 dolazak ili 79,7 posto više nego u istom periodu lani kada je evidentirano 37.120 dolazaka, izjavila je Srni stručni saradnik za odnose sa javnošću gradske Turističke organizacije Branka Branković.

Brankovićeva je navela da su za devet mjeseci ove godine evidentirana 103.374 noćenja ili 77,8 posto više u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo 58.702 noćenja.

Ona je pojasnila da su u pitanju statistički pokazatelji, broj dolazaka i noćenja kada je riječ o hotelima, motelima i hostelima, ali da u ovom slučaju nije obuhvaćen "stan na dan".

"Statistika u ovom slučaju ne obuhvata apartmanske smještaje i kuće za odmor, seoska domaćinstva i vikendice, tako da su podaci o broju noćenja i dolazaka sigurno mnogo veći nego što je statistika i pokazala", istakla je Brankovićeva.

Ona je ukazala da se dešava da ni svi registrovani smještajni kapaciteti nisu ažurirani, niti prijavljuju tačan broj gostiju, te navela da Banjaluku u sve većem broju posjećuju turisti iz zemalja koje su sa ovim gradom povezane avio-linijama.

Kada je riječ o broju noćenja, Brankovićeva je ocijenila da je ta brojka barem 2,5 puta veća nego što statistika prikazuje.

Ona je zaključila da je Banjaluka po broju dolazaka i dalje prvi grad u RS, a četvrta turistička destinacija po broju noćenja.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital