ZDK u prvih devet mjeseci ostvario suficit od 23 miliona KM

10.11.2022. 13:07 / Izvor: Fena
Josip Lovrić

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Izvještaj o izvršenju kantonalnog budžeta za prvih devet mjeseci ove godine, prema kojem su ukupni prihodi i primici bili 330.371.251 KM.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Izvještaj o izvršenju kantonalnog budžeta za prvih devet mjeseci ove godine, prema kojem su ukupni prihodi i primici bili 330.371.251 KM - potvrdio je ministar finansija Josip Lovrić.

Ukupni rashodi u istom periodu ostvareni su u iznosu od 307.2905.000 KM.

"Time je ostvaren suficit, odnosno višak prihoda nad rashodima u iznosu od 23.000.000 KM. Ostvareni prihodi veći su za 28 posto, dok su ukupni rashodi veći za nekih 18 posto. Situacija je, što se toga tiče, stabilna", kazao je Lovrić.

Zaposlene i nezaposlene porodilje uvedene su u pravo 1. septembra, a isplata porodiljnih naknada u visini od 1.000 KM izvršena je 4. novembra, za septembar ove godine.

Zbog formiranja Ureda za borbu protiv korupcije ZDK, danas je i zvanično rasformiran Tim za borbu protiv korupcije ZDK, koji je od 2016. godine djelovao kao podrška Sektoru za borbu protiv korupcije pri Ministarstvu za pravosuđe i upravu ZDK.

"Strateškim opredjeljenjem Vlade ZDK, usvojenom Strategijom za borbu protiv korupcije ZDK, mi smo se opredijelili za formiranje zasebnog ureda za borbu protiv korupcije. Ovim činom završen je taj institucionalni dio, koji je išao preko Ministarstva za pravosuđe i upravu te ovog tima, koji od danas u punom kapacitetu prelazi na Ured. Na čelu tog ureda bit će osoba koja će biti izabrana na osnovu javnog konkursa, a uposlenici koji su unutar Sektora za pravosuđe i upravu radili oblast korupcije, preuzeti su u taj ured", kazao je ministar pravosuđa i uprave Nebojša Nikolić.

Najavio je da bi do početka naredne godine trebao biti kompletiran Ured, jer je u toku konkursna procedura za upražnjena radna mjesta.

Na prijedlog Agencije za borbu protiv korupcije Bosne i Hercegovine još 2019. godine, napominje vršilac dužnosti direktora Ureda Dževad Fejzić, tadašnji Tim za borbu protiv korupcije ZDK pokrenuo je reviziju diploma.

"Taj je proces kontinuiran, na kojem se radi i danas. Zvanično je Ured za borbu protiv korupcije nastavio reviziju diploma. Ono što je sigurno jeste da je ZDK jedini kanton u BiH, odnosno u Federaciji BiH, koji je skoro završio kompletan proces revizije diploma. U fazi je izrada finalnog izvještaja za Vladu ZDK, koji će biti prezentiran i gdje ćemo imati sve detalje vezano za proces revizije diploma. U ovoj se fazi poštuje posljednji zaključak, koji je Tim za borbu protiv korupcije predložio Vladi ZDK, a vlada ga usvojila, a to je da se revizija diploma nastavlja kao kontinuiran proces i kod svih novih uposlenika koji dođu na budžet ZDK", kaže Fejzić.

Dosad su, napominje, revidirali skoro 9.000 diploma, što uključuje reviziju diploma namještenika, državnih službenika, ministara, odnosno izabranih zvaničnika ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital