Naftaši i trgovci plaćaju 3,21 milion KM za kazne

12.12.2022. 08:35 / Izvor: Glas Srpske
Gorivo

Na adrese benzinskih pumpi i tržnih centara u Republici Srpskoj stigle su kazne teške 3,21 milion maraka zbog formiranja viših cijena od dozvoljenih.

Na adrese benzinskih pumpi i tržnih centara u Republici Srpskoj stigle su kazne teške 3,21 milion maraka zbog formiranja viših cijena od dozvoljenih.

Iz Inspektorata RS saopšteno je da republički tržišni inspektori intezivno kontrolišu formiranje cijena na benzinskim pumpama i u tržnim centrima/marketima. Od marta do kraja novembra kontrolisana je 251 benzinska pumpa, a u 161 slučaju su utvrđeni propusti po tom osnovu.

"Zbog toga su im inspektori napisali čak 328 prekršajna naloga u vrijednosti od 2,21 miliona maraka. Osim toga, zabranjen je rad dvjema pumpama", poručeno je iz Inspektorata.

Kada je riječ o tržnim centrima, odnosno marketima, inspektori su kontrolisali njih 178, a čak u 118 slučajeva utvrđeno kršenje propisa.

"Zbog nepoštovanje uredbe prilikom formiranja cijena o ograničenju marže u prometu robe tržnim centrima, odnosno marketima, napisana su 134 prekršajna naloga u iznosu od milion KM", naveli su u Inspektoratu.

Takođe tržni centri kažnjeni su i sa dodatnih 100.000 maraka zbog neizdavanja računa, pogrešnog isticanje cijena, ali i zbog toga što su pojedinim proizvodima na rafovima bili istekli rokovi trajanja.

U Inspektoratu RS podvlače da su kontrolisali i poštovanje marže u mljekarama i to u “Mlijekoproduktu” iz Kozarske Dubice, mljekarama “Pađeni” iz Bileće i “Dule” iz Bijeljina. Od tri mljekare u jednoj je utvrđeno prekoračenje marže, zbog čega su im izrečena kazna i naloženo vraćanje cijene.

Pod lupom inspektora u proteklih deset dana bili su i pekari. Kontrolisano je njih 30, a kod polovine su utvrđene nepravilnosti, zbog čega im je izrečena kazna od oko 15.000 KM.

"Uglavnom se radi o manjim nepravilnostima, a samo kod dva subjekta izrečene su mjere zbog prekoračenja marže", podvukli su inspektori.

Međutim, iako su inspektori stalno na terenu i kažnjavaju zbog kršenja propisa pri formiranju cijena, trgovci, naftaši, ali i ostali subjekti ne koriguju svoje cjenovnike i ne snižavaju cijene.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Stevo Pucar pojašnjava da je rezultat što imamo sve više cijene hrane to što trgovci u trenutne cijene ugrađuju dodatni rast inflaciji, za koji predviđaju da će se desiti.

"Tako na primjer ako njima rastu imputi za deset odsto, onda će oni, računajući da će cijene nastaviti da rastu, podići cijene za 15 odsto da bi se ugradili i u taj budući rast, a ne samo onaj koji se desio. Na tih pet odsto oni mogu da zarade mnogo više nego što će platiti kaznu", rekao je ranije “Glasu” Pucar i dodao da zbog ovakvih poteza trgovaca imamo ubrzavanje rasta cijena.

Pelet

Inspektori su prethodnih dana kontrolisali i prodavce peleta.

"Inspekcija je kontrolisala 30 prodavaca peleta, a u devet slučajeva su utvrđene nepravilnostima. Zbog toga su im izdali šest prekršajnih naloga od oko 40.000 KM. Oduzeto je i i 35,5 tona peleta zbog nepostojanja dokumentacije o porijeklu robe", naveli su u Inspektoratu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital