Euro blizu najviše razine u posljednjih šest mjeseci

14.12.2022. 13:23 / Izvor: seebiz.eu
inflacija

Dolar je danas pao u odnosu na euro i funtu blizu višemjesečnih najnižih razina, nakon noćnog pada potaknutog podacima koji pokazuju oštrije od očekivanog usporavanje američke inflacije u studenom.

Dolar je danas pao u odnosu na euro i funtu blizu višemjesečnih najnižih razina, nakon noćnog pada potaknutog podacima koji pokazuju oštrije od očekivanog usporavanje američke inflacije u studenom.

Izvješće američkog Ministarstva rada o usporavanju inflacije, objavljeno u utorak, potaknulo je oklade tržišnih igrača da će Federalne rezerve (FED) krenuti putem ublažavanja povećanja kamatnih stopa.

Nakon četiri uzastopna povećanja kamatne stope od 75 baznih bodova, očekuje se da će središnja banka SAD-a na kraju današnjeg dvodnevnog zasjedanja podići ključnu kamatnu stopu za 50 baznih bodova.

Euro je ostao stabilan u odnosu na dolar i trgovao se po 1,0642 dolara, nedaleko od svoje šestomjesečne najviše razine od 1,0673 dolara, koju je dotaknuo u prethodnoj sjednici, nakon objave podataka o rastu potrošačkih cijena u SAD-u, javlja Reuters.

Funta, koja je također dosegnula šestomjesečni maksimum nakon izvješća o inflaciji u SAD-u, trgovala se za 1,2376 dolara, nakon kratkog pada kada su britanski podaci o inflaciji pokazali manji rast potrošačkih cijena od očekivanog.

Unatoč tome, međugodišnja inflacija u studenome od 10,7 posto i dalje je bolno visoka za britanske potrošače, navodi Reuters.

Indeks dolara, koji mjeri vrijednost američke valute u odnosu na šest glavnih suparnika, lagano se odskočio na 103,91 bod s najniže šestomjesečne razine od 103,57 bodova, na koju je pao nakon američkih podataka o inflaciji.

Indeks dolara u odnosu na košaricu valuta pao je 9,0 posto s rujanske najviše razine u 20 godina, jer su očekivanja o razini i porastu referentne kamatne stope u SAD-u, koja je potaknula dolar, počela jenjavati.

U odnosu na japanski jen, dolar je danas oslabio 0,2 posto, na 135,27 jena, nakon što je u utorak pao za 1,5 posto.

Dolar se trguje na 0,9277 franaka u odnosu na švicarski franak, nakon što je u utorak dotaknuo osmomjesečni minimum od 0,923

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital