Iznos veći od 301 milion KM

Prihvaćen nacrt budžeta SBK za 2023. godinu

22.12.2022. 09:43 / Izvor: Akta.ba
sbk

Kantonalna ministrica financija Mirjana Plavčić prisutnima na sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona obrazložila je Nacrt ovogodišnjeg budžeta, kao i prateći Nacrt Zakona o izvršenju budžeta SBK za 2023. godinu.

Na jučerašnjoj 1. redovitoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona  kojom je predsjedavao njen predsjednik Dražen Matišić usvojen je Nacrt Budžeta Srednjobosanskog kantona  za 2023. godinu u iznosu nešto većem od 301 miliona KM.

Kantonalna ministrica financija Mirjana Plavčić prisutnima na sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona obrazložila je Nacrt ovogodišnjeg budžeta, kao i prateći Nacrt Zakona o izvršenju budžeta SBK za 2023. godinu.

"Nacrt Budžeta ima socijalnu, ali i razvojnu dimenziju s obzirom da smo nastavili trend povećanja osnovice uposlenih u cilju sustizanja osnovice na federalnom nivou, ali i na nivou općina u SBK. U Nacrtu Budžeta značajna financijska sredstva planirana su za tekuće transfere u oblasti socijalne zaštite, ali i kapitalne transfere i kapitalna ulaganja, posebno u objekte od značaja za SBK  (škole, predškolske ustanove, policijske stanice, zdravstvene ustanove, zgradu Vlade SBK, pravosudne institucije i sl", rekla je ministrica Plavčić te naglasila da je ovakav nacrt budžeta spoj socijalne i razvojne komponente te financijske stabilnosti SBK.

"Ovim Nacrtom Budžeta i financijskom stabilnošću Vlada SBK pokazuje svoju odgovornost i kredibilitet u čuvanju i izgradnji tzv. srednjeg nivoa vlasti koji direktno utiče na uvjete života svih stanovnika SBK", poručila je.

Od najvažnijih stavki u Nacrtu Budžeta istaknuti su tekući transferi u ukupnom iznosu od oko 53 miliona KM.

"Najviše sredstava bit će izdvojeno za transfere pojedincima, za porodice s djecom, za egzistencijalnu novčanu naknadu demobilisanim braniteljima kao i druga prava iz socijalne zaštite. Značajna sredstva Vlada SBK će izdvojiti za subvencije privredi, privatnim preduzećimai obrtnicima, za poljoprivredu te za oblast obrazovanja, predškolskog odgoja, sporta, kulture i sl. Planirano je i povećanje plaća budžetskim korisnicima za 10%", rekla je.

Također, na jučerašnjoj sjednici zastupnici su usvojili i Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o šumama. Data je suglasnost na financijske planove Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK, Agencije za privatizaciju SBK, Kantonalnog direktorstva za ceste i Službe za zapošljivanje SBK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital