Podaci Eurostata

Inflacija usporila i u Evropskoj uniji, i u eurozoni

18.01.2023. 13:36 / Izvor: Agencije
inflacija

Inflacija u Evropskoj uniji i eurozoni usporila je u decembru, drugi mjesec zaredom, a posustala je ponovo i u najmlađoj članici Hrvatskoj, zadržavši se ipak znatno iznad evropskog prosjeka, pokazuju podaci Eurostata.

Inflacija u Evropskoj uniji i eurozoni usporila je u decembru, drugi mjesec zaredom, a posustala je ponovo i u najmlađoj članici Hrvatskoj, zadržavši se ipak znatno iznad evropskog prosjeka, pokazuju podaci Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u posljednjem mjesecu prošle godine iznosila je 10,4 posto, signaliziravši ponovo usporavanje rasta cijena, nakon 11,1-postotnog skoka u novembru.

U eurozoni se inflacija spustila s 10,1 na 9,2 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s početka mjeseca.

Blaži rast cijena energije

Popuštanje inflacije u eurozoni odražava blaži rast cijena energije, za 25,5 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine, nakon 34,9-postotnog skoka u novembru, pokazuju Eurostatovi izračuni.

Blago je, ipak, ubrzao rast cijena industrijskih proizvoda, sa 6,1 na 6,4 posto.

Kada se isključe svježa hrana i energija, stopa inflacije u eurozoni iznosila je u decembru 6,9 posto i bila je viša za 0,3 postotna boda nego u novembru.

Na mjesečnom nivou, potrošačke cijene u EU su pale za 0,2 posto, a u eurozoni za 0,4 posto, izračunali su statističari.

Inflacija najviša u Mađarskoj, najniža u Španiji

U usporedbi sa novembrom godišnja stopa inflacije smanjila se u decembru u 22 zemlje, uključujući Hrvatsku, a porasla u njih tri, dok su u dvije zemlje cijene u decembru porasle istim tempom kao i u prethodnom mjesecu.

Najvišu godišnju stopu inflacije u decembru bilježila je Mađarska, od 25 posto; slijede Latvija i Litva sa stopama inflacije od 20,7 odnosno 20 posto; blizu je i Estonija gdje je iznosila 17,5 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije iznosila 12,7 posto i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u novembru. Za usporedbu, u decembru 2021. iznosila je 5,2 posto, pokazuju tablice Eurostata. Na mjesečnom nivou cijene su u Hrvatskoj pale za 0,1 posto

Najslabiji rast potrošačkih cijena na godišnjem nivou bilježila je Španija – 5,5 posto, a slijede je Luksemburg i Francuska gdje su porasle 6,2 odnosno 6,7 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital