Za bolovanja izdvojeno više od 17 miliona KM

Za bolovanja izdvojeno više od 17 miliona KM

04.02.2023. 10:48 / Izvor: Nezavisne novine
bolovanje

Troškovi za nadoknadu plata za bolovanja koja su duža od 30 dana u prošloj godini iznosili su 17,3 miliona KM.

Troškovi za nadoknadu plata za bolovanja koja su duža od 30 dana u prošloj godini iznosili su 17,3 miliona KM, dok su se 52 poslodavca obratila sa zahtjevom za vanrednu ocjenu bolovanja kod 68 radnika, rečeno je Srni u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U Fondu su istakli da je od 68 radnika, 57 bilo na vanrednoj ocjeni bolovanja, a prvostepena komisija je za njih 29 donijela odluku da su sposobni za posao.

U prosjeku mjesečno je bilo registrovano 21.100 slučajeva bolovanja.

"Od marta prošle godine u primjeni je novi Pravilnik o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad koji je donesen kako bi se unaprijedila ova oblast, uključujući i kontrolu bolovanja i mogućnost vanredne ocjene bolovanja", podsjetili su u Fondu.

Iz Fonda napominju da vanredne ocjene bolovanja nije moguće tražiti za radnike koji se trenutno ne nalaze na bolovanju, već su bolovanje koristili nekada ranije i sada već rade.

Poslodavci su uz zahtjev dužni navesti razloge ili dostaviti dokaz zbog čega sumnjaju da je bolovanje radnika neopravdano, a na osnovu čega prvostepena komisija za bolovanje poziva osiguranika i sprovodi vanrednu ocjenu privremene nesposobnosti za rad.

Domovima zdravlja i ambulantama porodične medicine Fond je dostavio pojašnjenje kako da postupaju u slučaju tražene vanredne ocjene bolovanja, dok osiguranik dobija poziv sa detaljima na kućnu adresu.

Iz Fonda ističu da se provjere opravdanosti bolovanja mogu vršiti i za bolovanja koja su završena, dok je vanrednu ocjenu bolovanja moguće raditi samo za bolovanja koja su u toku.

Jedna od novina je i da porodični doktor ne mora čekati 12 mjeseci da osiguranika uputi na ocjenu radne sposobnosti komisije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, jer je taj period skraćen na šest mjeseci neprekidne nesposobnosti za rad, izuzev kada je riječ o trudničkim bolovanjima.

"U novom Pravilniku je definisano i da se bolovanje može otvoriti tek nakon pregleda osiguranika kod ljekara iz odgovarajuće zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom i koji se egzaktno izjasnio da osiguranik nije sposoban za rad", naveli su u Fondu.

Oni su naglasili i da su Pravilnikom pojednostavljene procedure odobravanja bolovanja za najugroženije kategorije, kao što su trudnice i nepokretna lica, u čije ime neko drugi može doći na mjesečnu ocjenu privremene nesposobnosti za rad.

Najčešći uzroci bolovanja su bolesti mišićno-koštanog sistema, tumori, problemi u trudnoći, bolesti sistema krvotoka, povrede, izolacija, njega oboljelog člana porodice, te profesionalne bolesti ili povrede na radu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital