Izvještaj EK

Rast plata u Bosni i Hercegovini pretekao inflaciju

04.05.2023. 12:08 / Izvor: Nezavisne novine
Novac

Ekonomija u BiH je u prethodna tri kvartala rasla po stopi od 1,2 odsto, ali je još u zaostatku u odnosu na prošlu godinu jer je rast u tom periodu usporio za 1,7 odsto.

Ekonomija u BiH je u prethodna tri kvartala rasla po stopi od 1,2 odsto, ali je još u zaostatku u odnosu na prošlu godinu jer je rast u tom periodu usporio za 1,7 odsto.

Ovo je istaknuto u najnovijem kvartalnom Ekonomskom izvještaju Evropske komisije za zapadni Balkan, u dijelu u kojem se govori o BiH. Što se tiče ekonomskog rasta, oni citiraju posljednji izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda za BiH, u kojem je istaknuto da bi rast ekonomije u BiH ove godine mogao biti dva odsto, a naredne godine tri odsto.

Kada je riječ o inflaciji, ove godine je očekivan pad na šest odsto, dok bi naredne godine inflacija mogla iznositi oko tri odsto.

Glavni pokretači rasta su, kako ističu u Evropskoj komisiji, izvoz, investicije i domaća potrošnja.

"Zbog snažnog uvoza i usporavanja izvoza, doprinos rastu neto izvoza i dalje je negativan, zbog čega će rast proizvodnje za 2022. porasti na četiri odsto, u poređenju sa 7,1 odsto godinu dana ranije", naglašeno je u ovom dokumentu.

Kada je riječ o proizvodnji, glavni pokretači rasta su transport i turizam.

Sudeći prema ovom izvještaju, turizam je grana privrede koja se značajno oporavila nakon pandemije kovida.

"U 2022. godini broj dolazaka u smještaj bio je veći za 52,4 odsto i noćenja za 43,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U odnosu na 2019, posljednju godinu prije kovida, broj dolazaka tokom 2022. godine i dalje je manji za oko 11 odsto, dok je broj noćenja za oko pet odsto ispod nivoa iz 2019", naglašeno je u ovom dokumentu.

Kada je riječ o zaposlenosti, u izvještaju je navedeno da je došlo do pada zaposlenosti za pola odsto u proteklom kvartalu u odnosu na prethodni, a trend pada zaposlenosti se, kako su istakli, proteže i u prethodnom periodu. Kada je riječ o novozaposlenima, naglasili su da glavni sektor više nije trgovina, već sektor prehrane i ugostiteljstva.

"Broj nezaposlenih, koji je u padu već neko vrijeme, je znatno veći od broja novozaposlenih, što dovodi do stvarnog pada radne snage, odnosno broja osoba koje aktivno učestvuju na tržištu rada", upozorili su oni.

Dobra vijest za građane BiH je da je došlo do rasta realnih plata. Sudeći po ovim informacijama, plate su nominalno narasle za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"S obzirom na usporavanje inflatornih pritisaka, realni rast bruto plata je u januaru i februaru ponovo postao pozitivan i dostigao oko dva odsto. U 2022. godini rast prosječne bruto plate bio je oko 2,3 poena niži od ukupne inflacije", istakli su oni.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za "Nezavisne" da je odlazak radnika prisilio poslodavce da povećaju plate kako bi ih zadržali, ali je dodao da problem i dalje predstavljaju siva ekonomija i rastrošni fondovi, za koje poslodavci izdvajaju velike iznose, a efekat je mali.

To je ilustrovao primjerom stanja u zdravstvu, koje zbog manjka ljekara trpi velike liste čekanja. Naglasio je da je potrebno izvršiti reformu birokratskog aparata, kao i da bi trebalo dodatno rasteretiti privredu.

"Vlast bi trebalo da radi na smanjivanju doprinosa. Ja bih ih smanjio na 50 odsto, dok se na minimalac doprinosi ne bi naplaćivali. Cilj bi trebalo da bude da se što više ljudi zaposli. Siguran sam da bi se pokazalo da se na fondovima ništa ne bi izgubilo", smatra on.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital