Važna grana privrede

Razmjena bh. namjenske industrije sa svijetom u stalnom rastu, vodeće tržište SAD

08.06.2023. 09:50 / Izvor: Akta.ba
namjenska industrija

U Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održan je sastanak članova Grupacije namjenske proizvodnje.

U Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održan je sastanak članova Grupacije namjenske proizvodnje.

Nakon prezentovane vanjskotrgovinske razmjene namjenske proizvodnje BiH sa svijetom konstatovano je da ova grana privrede bilježi kontinuiran rast, te da su vodeća tržišta SAD (23%), Saudijska Arabija (17%), Turska (13%) i Srbija (6%).

Sastanak članova je rezultirao programom rada Grupacije namjenske proizvodnje za period tekuće godine povodom realizacije inicijativa za saradnju sa Vojnim dijelom Misije BiH za NATO, inteziviranja poslovne saradnje sa SAD te zajedničkog sajamskog nastupa na IDEF 2023 u Istanbulu.

VTK/STK BiH po drugi put organizuje nastup na „Međunarodnom sajmu namjenske industrije IDEF“, koji će se održati u periodu od 25-28.6.2023. u Istanbulu, Turska.

Sajam IDEF predstavlja jedan od najznačajnijih svjetskih sajmova namjenske industrije, a održava se svake dvije godine. U 2021. godini,na 15-om po redu izdanju IDEF-a, 1.238 izlagača iz 53 zemlje privuklo je preko 68.000 poslovnih posjetilaca.

Ove godine, na površini od 72 m2, izlagat će šest bh. kompanija: Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Pretis Vogošća, Binas Bugojno, TRB Bratunac i Ac Unity Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital