MMF upozorava na pogoršanje globalne krize

10.10.2012. 08:50 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
MMF upozorava na pogoršanje globalne krize

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta i upozorio kako se stvari mogu još više pogoršati ukoliko se nastavi kriza u eurozoni.

U kvartalnom izvještaju MMF-a, objavljenom u ponedjeljak, navodi se kako će finansijski uslovi u svijetu vjerovatno ostati "veoma osjetljivi" zbog stalnih problema u eurozoni.

Prognoza rasta za 2012. godinu smanjena je na 3,3 posto sa julske procjene od 3,5 posto. Azija predvodi regije rasta, dok evropske ekonomije očekuju 0,4 posto rasta.

Iz MMF-a se kaže kako će globalni ekonomski rast dostići samo 3,6 posto naredne godine, što je manje od julske prognoze (3,9 procenata), pošto dolazi do usporavanja u razvijajućim ekonomijama poput Kine, Indije i Brazila.

Ukupno, "ekonomska proizvodnja bi trebala ostati usporena u naprednim ekonomijama, ali i dalje relativno nepoljuljana u mnogim rastućim tržištima i državama u razvoju", navodi fond.

Globalni napori da se olakšaju krediti i poveća iznos novca koji je na raspolaganju za posudbu pomažu, no čini se kako donose slabe povrate, stoji u izvještaju MMF-a objavljenom u japanskoj prijestolnici Tokiju.

Navodi se kako će mnogo toga zavisiti od poteza zakonodavaca u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

"U SAD-u je imperativ da se izbjegne pretjerana fiskalna konsolidacija (finansijske litice) u 2013, da se čim prije poveća gornja granica duga, te da se dogovori pouzdan srednjeročni fiskalni plan konsolidacije", objavio je fond.

Bankarsko udruživanje

Iz MMF-a upozoravaju kako će američka ekonomija vjerovatno usporiti naredne godine u odnosu na ovogodišnju prognozu rasta od 2,2 procenta, čak i ako se izbjegne plan litice.

Ističe se važnost Mehanizma evropske stabilnosti (ESM), novog fonda eurozone kojim se pomažu posrnule ekonomije i banke, a koji je pokrenut ranije u ponedjeljak.

Dodaje se kako je potrebna dalja integracija poreznog sistema i sistema potrošnje širom eurozone, kao i mjere kako bi se započeo proces bankarskog udruživanja.

"U bankarskim sistemima, ESM mora intervenirati i dati podršku vodećima, dok nacionalni lideri moraju raditi ka istinskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji", smatraju iz MMF-a.

Steve Keen, profesor ekonomije i finansija sa australskog Univerziteta u Zapadnom Sydneyu , kazao je za Al Jazeeru kako "MMF tačno ukazuje na simptome krize."

"Vidjeli smo pet godina pada, mogli bismo ih vidjeti još 15 ukoliko se ne izbore sa privatnim dugovima i ne prestanu gledati na štednju kao mjeru", kazao je.

Iz MMF-a navode kako su glavna snaga koja umanjuje rast u rastućim ekonomijama pritisci na smanjenju deficita u budžetima, tako što se smanjuje potrošnja.

Uprkos relativno jakom rastu u poređenju sa ekonomijama u razvoju, MMF je, također, smanjio izglede rasta u državama koje nadolaze.

Izvještaj je objavljen uoči godišnjeg sastanka Svjetske banke i MMF-a u Tokiju, koji je počeo u utorak i trajat će do 14. oktobra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital