cifra jednaka ukupnom gubitku

Vlasnici mostarskog Hepoka smanjuju osnovni kapital za 26 miliona KM

04.08.2023. 09:36 / Izvor: Akta.ba
hepok

Nedavno je naš portal pisao kako bi Hepok mogao dobiti i novog vlasnika, što još niko nije službeno potvrdio.

Društvo za ulaganje u poljoprivredu "Zeraa Agriculture Investment" d.o.o. Sarajevo u čijem je vlasništvu mostarski Hepok, smanjuju osnovni kapital društva u iznosu od 26 miliona KM, piše Akta.ba. 

Prema Odluci koja je objavljena u Službenim novinama Federacije navodi se da na osnovu prijedloga Nadzornog odbora privrednog društva Hepok d.o.o. Mostar od 09.06.2023. godine, Skupština Društva donosi Odluku o smanjenjenju osnovnog kapitala društva Hepok d.o.o. Mostar u iznosu od 26.056.853 KM koji je u naravi jednak ukupnom iznosu akumuliranog gubitka u iznosu od 24.856.853 KM, te iznosa od 1.200.000 KM koji predstavlja povrat dijela uplaćenog kapitala od strane 100% vlasniku društva "Zeraa Agriculture Investment" d.o.o. Sarajevo.

Ovom odlukom će se izvršiti smanjenje osnovnog kapitala koji na dan Odluke iznosi 54.844.848 KM u ukupnom iznosu od 26.056.853 KM, te će se finansijski efekat evidentirati nakon sudske potvrde iznosa novog osnovnog kapitala društva Hepok.

Podsjećamo, Zeraa je jedan od najvećih svjetskih investitora koji je uložio značajna sredstva i rješio do tada nagomilane dugove i probleme u kojima je Hepok bio. Prije preuzimanja Zeraa dotadašnji većinski vlasnici bile su kompanije Amko Komerc Sarajevo te Vino Župa iz Srbije koje su 2016. prodali svoje udjele kapitala u ovom hercegovačkom kombinatu.

Nedavno je naš portal pisao kako bi Hepok mogao dobiti i novog vlasnika, što još niko nije službeno potvrdio.

Hepok je najveća vinarija i najveći izvoznik vina i destilata u BiH sa najvećim zasadima vinove loze u zemlji i od 2017. godine u većinskom vlasništvu Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo, podružnice investicijske kompanije iz Dubaija u BiH.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital