50 miliona KM u minusu

Elektroprivreda BiH: Negativan finansijski rezultat u periodu januar-septembar

07.10.2023. 08:15 / Izvor: Fena
Elektroprivreda

Elektroprivreda BiH, u periodu januar-septembar 2023. ostvarila je negativan finansijski rezultat u iznosu cca 50 miliona KM.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, u periodu januar-septembar 2023. ostvarila je negativan finansijski rezultat u iznosu cca 50 miliona KM, saopćeno je iz te kompanije. 

Trend negativnog poslovanja uzrokovanog energetskim, cjenovno-troškovnim i drugim okolnostima, bit će nastavljen i do kraja godine.

Finansijski gubici kompanije čije je funkcionisanje od fundamentalne važnosti za očuvanje integriteta i stabilnosti elektroenergetskog sistema posljedica su poremećaja na tržištu električne energije, značajnog smanjenja obima tržišne prodaje i nemogućnosti ostvarenja projeciranih prihoda u oblasti trgovine.

Negativno poslovanja uzrokovano je prvenstveno kontinuiranim smanjenjem isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH u periodu 2020-2022. godina, koje je nastavljeno i do septembra ove godine, povećanjem cijene uglja i troškova njegovog prijevoza, smanjenjem proizvodnje električne energije i bilansnih viškova kojima su, plasiranjem na tržištu, nadoknađivane razlike u odnosu proizvodna-prodajna cijena za javno snabdijevanje.

Cijene električne energije u okviru javnog snabdijevanja koje su aktuelne od 1. januara 2015.godine do sada bile su uz pouzdanost u Elektroprivredu BiH i stabilno snabdijevanje koje je kompanija garantovala presudan faktor u opredjeljivanju kupaca za povećanje potrošnje električne energije za potrebe grijanja i hlađenja. Ovaj trend koji se posebno manifestovao u vrijeme globalne energetske krize i nekontrolisanog rasta cijena drugih energenata zadržan je  i s tendencijom je povećanja upravo zbog  tarifnih  stavova koji su prema istraživanjima Eurostata među najnižim u Evropi.

Na finansijsko poslovanje kompanije odrazilo se i limitiranje ili ograničavanje rasta cijena u okviru tržišnog snabdijevanja na maksimalnih 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, koje je na snazi od januara 2022. godine.    

Elektroprivreda BiH je u februaru ove godine informisala Vladu FBiH i resorno ministarstvo o sagledavanju finansijskog položaja kompanije za period februar-decembar 2023. godine, uz navođenje uzroka koji bitno utiču na poslovanje. Vlada FBiH i resorno minisitarsvo su informisani o neizbježnom negativnom finansijskom poslovanju kompanije u toku godine.

Uprkos navedenim i drugim razlozima koji su predstavljali opterećenje u funkcionisanju kompanije i izazvali negativne finansijske efekte, Elektroprivreda BiH je obezbjeđivala stabilno i pouzdano snabdijevanje svojih kupaca električnom energijom bez reduciranja u isporuci, izmirivala sve zakonom propisane obaveze i ugovorene obaveze kupcima i dobavljačima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital