TREĆU SEDMICU ZAREDOM

Pad cijena nafte na svjetskim tržištima: Jeftinije gorivo na pumpama u BiH

15.11.2023. 09:01 / Izvor: Avaz.ba
Nafta

Na svjetskim tržištima cijene nafte pale su treću sedmicu zaredom, jer je trgovce zabrinula slabost potražnje u najvećim svjetskim ekonomijama.

Na svjetskim tržištima cijene nafte pale su treću sedmicu zaredom, jer je trgovce zabrinula slabost potražnje u najvećim svjetskim ekonomijama.

"Strah od poremećaja proizvodnje na Bliskom istoku zbog sukoba Izraela i Hamasa ustupio je mjesto zabrinutosti za potražnju", pišu analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištu.

Trgovce zabrinjava i usporavanje rasta najvećih zapadnih ekonomija, s obzirom na to da centralne banke povišenim kamatnim stopama nastoje suzbiti inflaciju.

U takvim okolnostima teško je očekivati jačanje potražnje, pa cijene nafte može podržati samo smanjenje ponude, odnosno proizvodnje najvećih svjetskih proizvođača - Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Značajniji pad cijena zabilježen je i na tržištu u BiH te je na benzinskim pumpama došlo do korekcije cijena. Tako je u Sarajevu cijena dizela prekjučer iznosila od 2,56 KM do 2,81 KM, super 95 se kretao između 2,46 i 2,61 KM, a super 98 od 2,66 do 3,06 KM.

"Bez obzira na geopolitičke probleme koje imamo, ponuda je jača od potražnje, tako da tri sedmice zaredom imamo nešto niže cijene. Nekad to kotira mrvicu manje, nekad više, u svakom slučaju onom brzinom kojom trgovci obnavljaju zalihe, a zbog Uredbe koja je na snazi od maksimalno 25 feninga, mijenjat će se cijene na pojedinim pumpama, tako da sada imamo nekakve realne cijene dizela i benzina", rekao nam je Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH.

Naglasio je da niko sa sigurnošću u ovom trenutku ne može reći šta će biti dugoročni trend.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital